Äntligen lite vinter

Profilbild för johankarlsson

Visst är det skönt att sitta i solsken och en massa plusgrader och titta på fåglar, men den rätta känslan med fågelmatning infinner sig ändå inte riktigt om det inte är vinter.
Därför var det lite extra kul att den första snön kom mellan torsdagen och fredagen denna vecka. Ännu roligare var det att den låg kvar hela dagen så att jag lyckades få lite tidiga vinterbilder på min skogsmatning.
vintermatning
 
Matgästerna var annars de samma. 2 svartmesar, 1 talltita, 2 entitor, 3 blåmesar, 1 tofsmes, 3 nötväckor och 6 talgoxar.
När jag räknar använder jag mig av samma metod som under vinterfåglar inpå knuten. Jag räknar samtidiga individer. Alltså kan det röra sig om fler individer totalt och trafiken till och från matningen är intensiv och pågår numera i ett.
Vad det gäller tofsmes så hade jag i torsdags 3 st samtidigt vilket är personligt rekord för mig. Inte på någon matning av de jag brukar besöka frekvent är tofsmesen så fekvent besökare och det känns kul.
Stjärtmesarna som var där i början när jag satt upp min matning har jag tyvärr varken hört eller sett den senaste veckan vilket känns trist, men jag har ändå goda förhoppningar om att lyckas få in dem som frekventa matgäster eftersom de verkar tämligen stationära i skogen.
Vill du göra ett litet besök på matningen så följer här en liten vägbeskrivning.
matning_karta
 
Från Surahammarsvägen tar man in på Hörntorpsvägen från rondellen vid ICA-Maxi och följer hela Hörntorpsvägen runt Västra sjukhuset. På helger går det utmärkt att parkera på Hagabergskolans parkering. Parkeringen längst bort. Äldreboendets parkering är bara för besökande dit så undvik den.
(Under arbetsveckan är det mer trångt på parkeringen)
Från Äldreboendets parkering leder en stig upp i skogen. Följ stigen några hundra meter tills den går ihop med två andra stigar (Vid två nya fågelholkar och en stor fyrkantig sten). Fortsätt sedan stigen c:a 50 meter och ta en liten svårhittad stig till vänster upp mot en liten bergknalle. Om du kommer till ett kärr på höger sida har du gått för långt. Bortom berknallen finns matningen.
Jag ska sätta upp någon form av riktmärke vid den lilla stigen så att det går lättare att hitta.
Ta gärna med lite mat och bjud fåglarna på. Jag fyller kontinuerligt på med solrosfrön och margarin så ta gärna med nötter, frukt eller lite talg. Automater för olika fröer och annat gott finns eller kommer att sättas upp inom kort.

Liknande inlägg

Svar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.