Fågelåret 2013 i (suddiga) bilder

Eftersom jag redan sammanfattat fågelåret månad för månad i år, med bara December månad kvar så tänkte jag presentera lite bilder från året som gått.
Men även det har jag ju plågat eventuella läsare med hela året, direkt när jag tagit dem. Antingen här på bloggen eller på Facebook, Instagram eller Google+.
Därför bestämde jag att presentera bilder jag aldrig tänkt att publicera, för det är ju så att de allra flesta bilder jag tar egentligen är riktiga skitbilder som aldrig får ses av någon, utan de bara ligger där på hårddisken och tar plats.
Anledningen till att de är misslyckade varierar. Ibland är det jag som klantar mig totalt, ibland gör inte fåglarna som jag vill. De är ju trots allt levande varelser som har viktigare saker för sig än att posera för mig.
Jag döljer artnamnen, så kan väl den som känner sig manad ge sig på en gissning. En del är ganska enkla, men några är lite mer svåra att artbestämma direkt. Har du problem att se vad det är för art så markera texten mellan [ och ] efter art: under varje bild för att se vad det är för fågel.

Januari

miss_01
 
Den här fågeln satt först och käkade på kotten, men när jag tog bilden så valde den att gömma sig bakom kotten istället. Jag fick fler blider på den, så det gjorde inte så mycket.
art. [ större korsnäbb ]

Februari

miss_02
 
Ibland är ljusförhållandena inte de bästa under vintern och om man dessutom mest fotar med inställningarna på auto så blir skärpan inte så bra om man springer på en flock småfåglar.
Art: [ vinterhämpling ]

Mars

miss_03
 
Andra gånger är ljuset perfekt, men platsen man hittar fågeln på ligger så dåligt till att man får fota i uppförsbacke och högt i ett träd med en massa skinande grenar. Trots flertalet försök lyckades jag inte fånga denna på någon bild där hela fågeln syntes ordentligt.
Art: [ tretåig hackspett ]

April

miss_04
 
Rörliga mål är inte min starka sida och kameran jag har är väl inte den bästa för ändamålet heller, men lite bättre än så här borde man väl lyckas.
Art: [ ormvråk ]

Maj

miss_05
 
Återigen rörliga mål. Dessa stod fint på en åker, men när jag försökte fota dem flög de upp och tog höjd, så detta var den bästa bild jag fick på dem. Lilleman däremot fick några bilder på dem på åkern.
Art: [ fjällpipare ]

Juni

miss_06
 
Den här satt fint och jag hade fokus på den när den plötsligt fick för sig att kasta sig iväg. Med skärpa hade den här bilden garanterat blivit en kanonbild.
Art: [ spillkråka ]

Juli

miss_07
 
På väg hem från årets trevligaste kryss hittade jag den här. Dåliga ljusförhållanden mitt i den Norrbottniska natten och dessutom otur med en duckande fågel precis i fotoögonblicket.
Art: [ storspov ]

Augusti

miss_08
 
Dykande fåglar bryr sig sällan om att posera när maten finns under ytan så får de plötsligt för sig att försvinna och allt man får är några krusningar.
Art: [ storskarv ]

September

miss_09
 
När det gäller små och rastlösa fåglar har jag förståelse för att jag misslyckas ofta med skärpan och fokus på rätt plats. Men när man har en lite större fågel som dessutom sitter ganska still så undrar jag ibland hur jag lyckas att missa.
Art: [ nötkråka ]

Oktober

miss_10
 
Här skulle jag egentligen bara skicka iväg en bild för att testa inställningarna när fågeln landade på grenen.
Blev en ganska festlig bild tycker jag.
Art: [ talgoxe ]

November

miss_11
 
Nämen, jag tror att jag skakar av mig lite regndroppar. Att jag ville ha en snygg bild verkade fågeln inte bry sig nämnvärt om. Eller så var det just det den gjorde, för strax efter flög den upp på en stolpe och poserade snyggt för mig.
Art: [ kråka ]

December

miss_12
 
Trött efter en hel dags skådande ville jag avsluta med en snygg bild i lite motljus. Hur jag nu trodde att jag skulle lyckas med det bland alla grenarna. Om jag nu såg dem.
Art: [ sparvuggla ]
De flesta vana skådare borde plocka alla dessa arter, men ni som inte är så vana kan testa era kunskaper.
Hur många lyckades du identifiera?


Kommentarer

3 svar till ”Fågelåret 2013 i (suddiga) bilder”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.