Nyårskryssning

Sverigelistan
Att få komma ut i naturen och studera fåglar och djur i sin rätta miljö må vara det övergripande intresset och stora målet med att skåda fågel. Men moroten och kryddan är att samla på sig arter och göra sin lista så lång som möjligt.
Ju längre listan blir desto svårare blir det att hänga in nya kryss. Därför har de flesta skådare fler listor och det har jag gått igenom tidigare. Årslistan är en rolig lista för att man får börja om varje år och sen får man jobba för att göra den längre än tidigare års, eller så kan man tävla mot andra skådare.
Jag har en Sverigeårslista som jag egentligen inte bryr mig så mycket om, men jag fyller i den för att hålla koll på statistiken. De årslistor jag jobbar hårdast med är Västmanlandslistan och Västeråslistan. Västmanlandslistan är fåglar sedda i Västmanlands landskap, och Västeråslistan är fåglar sedda i Västerås Kommun.
Nu fyller dessa listor varandra nedifrån och upp, så att jobba hårt med Västeråslistan gör ju att både Västmanlandslistan och Sverigelistan också fylls i.
Nytt år betyder alltså att jag fick börja om igen, så idag har jag ägnat hela dagen åt fågelskådning. Vi har kört en liten intern tävling i laget som jag ska köra Artrallyt med om två veckor. Det blir ett bra genrep och i och med att vi delar upp oss får vi bättre spridning och koll på var vi kan hitta olika arter och var vi inte bör leta.
Det gick bra för mig, men en del slarv och lite otur gjorde att jag ändå känner mig lite besviken. 44 arter blev det med rapphöna som roligaste årskryss. förra året fick jag slita lite för att få in den på Västmanlandslistan, så det vara skönt att ha den avklarad. Jag hade inget flyt med rovfåglar, men Ormvråk och Fjällvråk fick jag se i alla fall.
I skogen gick det bättre, och nere vid sjön. Där fick jag in det mesta. Men trädgårdsfåglar och kringstrykande flockar gick det precis som med rovfåglarna lite sämre. Missade t ex både grön- och gråsiska och hittade heller inga steglitser.
Nåja. En bra start på året och jämfört med förra årets första dag så var det en jättebra start.
Gott nytt år
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.