Fågelguiden ska enligt rykten komma som app någon gång i en inte allt för fjärran framtid.
Nu hör det tyvärr till ryktens natur att de inte allt för ofta stämmer överens med hur det egentligen ligger till så i väntan på den appen letar jag ständigt andra användbara appar.
BlueBill som jag skrivit om tidigare hade verkligen potential, men utvecklingen av den appen verkar ha avstannat helt. Trots bristen på utveckling så använder jag i alla fall den ganska flitigt eftersom den är kopplad till Xeno Canto, som är en gigantisk databas med fågelläten.
Nu har jag hittat en svensk app Nordens Fåglar som i princip erbjuder samma funktioner som BlueBill, men är helt inriktad på Nordiska fåglar.
Den finns i en gratis version och en betalversion för 30 kr, vilket jag tycker är riktigt billigt, men jag vill gärna testa den i fält innan jag betalar för den, och just nu ligger jag nedbäddad i en förkylning.
Appen är annars enkelt uppbyggd med korta fakta om fåglar och bilder på en hel del av dem. Sen kan man välja att läsa mer på Wikipedia och man kan lyssna på läten från Xeno-Canto. Det lilla jag testat så verkar inte ljudfilerna laddas ner från webben, vilket kan bli ett problem i fält, men hemma på kammaren fungerar det utmärkt att strömma filerna istället.
En funktion jag inte använt jättemycket i BlueBill, men som jag ändå tycker mig sakna i Norden Fåglar är att kunna lägga in observationer i anteckningar med GPS-koordinater.
Ingen nödvändighet, men då och då lyckas man hitta en fågel utan att veta exakt var man är och då har det varit bra att kunna hämta in koordinaterna till t ex Eniro eller Google maps för att ta reda på var man ska rapportera in fågeln.
Ett annat önskemål jag har på en app är att kunna anteckna. Själv använder jag mig av Evernote för att göra mina exkursionsanteckningar och jag skulle gärna se en funktion där jag kunde skapa anteckningar från en app kopplad till mitt evernote-konto och sedan välja fåglar från appen, så att jag slipper skriva in artnamnen varje gång. Kanske en koppling mot någon vädertjänst också, så att man enkelt kan lägga till vädret i sin anteckning.
Till helgen ska jag vara frisk och ge mig ut i skogen och titta på lavskrikor. Det lär sätta appen på prov.