Praktiska appar för fågelskådare

Tidigare på bloggen när smarta telefoner var något nytt och spännande så tipsade jag en hel del om appar som var användbara. Nu när det inte finns några andra telefoner än smarta med stora skärmar och konsten att kunna SMS:a under bordet börjar kännas en smula ”Hey Boomer” så ser jag ingen större mening med att tipsa om appar i största allmänhet.

BIld av Kris från Pixabay

Däremot finns det ju all anledning att tipsa om fågelappar. Inte för oss som redan är inne i det hela, men för många som är nya intresset så kan det finnas ett värde med inlägg där jag tipsar om appar jag använder i min skådarvardag.

Jag kommer att dela upp det lite beroende på syftet med appen och börjar med de 4 appar jag använder mest flitigt.

Oumbärliga fågelappar

Fågelguiden

Fågelguiden eller Collins Bird Guide som den heter på engelska är den enda fågelbok man behöver om man skådar i Europa. Här finns alla fåglar som kan tänkas dyka upp i Sverige. Fina teckningar av Killian Mullarney och Dan Zetterström och texter av Lars Svensson.

Som app finns den till båda iPhone och Android och där finns det förutom boken även ljud och man kan köpa till extra media. Appen kostar runt 200 kr men är väl värd sina pengar och är ett måste för den som uppskattar att använda telefonen istället för en traditionell fälthandbok.

Fördelen jag ser med att ha guiden i telefonen är att den alltid är med oavsett om jag är ute för att skåda eller inte och jag glömmer den aldrig kvar i något fågeltorn.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.natureguides.birdguide&hl=sv&gl=US
iOS: https://apps.apple.com/se/app/f%C3%A5gelguiden/id868827305

BirdAlarm

Club300:s larmsystem utvecklat av Nordicstation där vi riktiga fågelnördar som inte vill missa när det dyker upp en ovanlig fågel larmar fåglar vi hittar. Det nuvarande systemet togs i bruk 2012 och har runt 2500 användare i Sverige. Appen i sig är gratis men det krävs medlemskap i Club300 samt en prenumeration för att kunna använda appen fullt ut så det kostar 750 kr per år för att kunna använda den.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.birdalarm.android
iOS: https://apps.apple.com/se/app/bird-alarm/id506377372

BAND

En Koreansk app för kommunikation där man kan bygga ”Band” för grupper och den går givetvis att använda till allt från att ha klasschattar eller familjechattar eller bygga upp stora comunitys. Ganska stor i Korea och Japan har jag läst någonstans. I Sverige har fågelskådare tagit denna app till sitt hjärta och använder den för att skapa lokala eller regionala larmsystem.

Appen är gratis och för att använda den måste man ansluta till ett eller flera BAND och hur dessa olika regionala och lokala band använder appen skiftar. På vissa ställen är det en strikt larmapp där man håller på regler om vad som får larmas och inte. På andra ställen är det lika mycket en social app.

Läs reglerna när du går med i ett nytt BAND så att du inte råkar göra fel.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nhn.android.band
iOS: https://apps.apple.com/app/id542613198

Seglaren

Rapportverktyg för artportalen utvecklat av Johan Svedberg. Med Seglaren kan jag rapportera snabbt och enkelt direkt i fält. Har jag bara täckning hittar jag snabbt närmsta fågellokal och kan rapportera de arter jag ser och hör. Anteckningsboken är en av de viktigaste böckerna för en fågelskådare, men jag är inte bra på att anteckna och jag testade många lösningar fram och tillbaka för att kunna använda min mobil som anteckningsbok för den har jag alltid med mig. Länge använde jag ett enteckningsprogram som synkade till nätet och på så sätt kom jag åt det i datorn och kunde klippa och klistra till excel och importera mina fynd till Artportalen.

Med seglaren slapp jag det jobbigaste steget och kunde rapportera direkt i fält. En del äldre påstår att jag då missar mina anteckningar som sparas i boken, men de ligger i fältdagboken på Artportalen och eftersom jag är ganska flitig med att rapportera så blir min fältdagbok ganska välfylld.

Gratis app som tyvärr bara finns till Android, men det blir väl mindre support om man slipper appleanvändarna.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.bitbucket.avianapps.seglaren

Det var mina fyra mest flitigt använda appar när jag fågelskådar. Dessa använder jag så gott som dagligen. Larmapparna är alltid aktiva och ger mig notiser när någon hittar en fågel. Fågelguiden använder jag dels i fält, men också som referens om jag berättar om någon fågel. Seglaren använder jag så fort jag vill rapportera fåglar vilket jag gör så gott som dagligen.

Vi får se vilka fler appar och vilka kategorier jag delar upp dem i när jag skriver nästa inlägg om praktiska appar för fågelskådare.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.