En svala gör ingen sommar

Döm om min förvåning när jag klev ut på vår skolgård efter lunch idag. Där flög en svala runt i cirklar och födosökte. Mest flög den runt två stora ekar som stod i kanten av skolgården.
hussvala
Foto: från flickr
Till en början saknade jag kikare, men jag kunde ändå vara ganska säker på att det rörde sig om en hussvala. En art jag aldrig sett på skolgården. Inte ens på somrarna.
När det stod klart att den var stationär, så gick jag efter kikaren och kunde studera den närmare. Ett mycket intressant fynd och tankarna for omkring på om det kunde röra sig om någon felflygare som hamnat här och om det då kunde röra sig om något annat än en hussvala.
Ingenting pekade på det, och jag hade inte koll på om det fanns några arter som går att förväxla med hussvalan.
Senare fick jag tips om Orienthussvala och Himalayahussvala som lever i Asien. Den sistnämnda är ingen flyttfågel men den första är det och skulle rent teoretiskt ha flugit fel.
Jag googlade bilder och fakta om dessa arter och underarten D. u. lagopoda, men alla dessa verkar ha mindre kluven stjärt så det rörde sig om en vanlig hussvala. Men var kom den ifrån?
Med svalan på skolgården så tittade jag uppåt mer idag på eftermiddagen. Jag kunde inte låta bli när den flög över mig hela tiden.
Det ledde till ytterligare ett skolgårdskryss när en flock vigg sträckte över.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.