Wassberg och Vargen

Vargar
Ser att den gamle skidhjälten som brukade ägna sig åt att fälla ryska björnar och finska lejon i skogarna nu gett sig på den svenska vargen.
Ett i mina ögon synnerligen korkat och inskränkt uttalande baserat på myter och fördomar och reaktionerna lät inte vänta på sig från olika naturvänner.
I mitt facebookfllöde finns det gott om sådana och det finns nog en och annan som vill ta ifrån honom bragdmedaljen som han inte ens ville ha när han fick den.
I alla fall så var det ett tag sedan jag skrev något om varg här på bloggen och det beror mest på att jag ansett att jag inte tillför debatten något med mina åsikter som orubbligt står fast till vargens fördel.
Däremot har jag funderat lite kring varför vargfrågan egentligen är så het. Att varg inte är ett hot mot oss människor går ganska lätt att bevisa. Att det finns bättre sätt att skydda får och andra boskap än jakt är också ganska lätt att påvisa. Att hundar uppfattas som artfränder som inkräktar på reviret är också allmänt känt.
Så varför i hela friden envisas folk med att köpa alla myter och konspirationer om den svenska vargen och hur i hela friden kan upplysta människor på fullaste allvar tro att ett djur skulle kunna hota livet på landsbygden år 2014 när den inte gjorde det förr när det kryllade av varg i skogarna och folket på landet inte kunde åka bil när de skulle ta sig någonstans.
Nej jag tror att vargen har fått ikläda sig rollen som symbol för de sprickor som uppstått mellan stad och landsbygd i marknaden Sverige. Skolor, Postkontor och ICA-butiker har lagts ner på löpande band för att de inte längre varit lönsamma.
Det handlar inte om att övertyga folk genom kunskap. Det handlar helt enkelt om att visa folket på landsbygden att de fortfarande är en del av oss. Hårdare straff för tjuvjakt och anmälningar till EU-domstolen kommer inte att lösa vargfrågan.
Vi i Stockholm och övriga storstadsområden måste visa genom handling att vi faktiskt bryr oss om landsbygden mer än som rekreationsområde.
En nyöppnad livsmedelsbutik i glesbygd skulle troligen öka acceptansen för varg mer än vad hundra forskningsrapporter om hur ofarlig den egentligen är skulle göra.
Hur mycket kan det kosta att lätta på momsen för handlare i glesbygd och skulle det inte vara lite trevligare om vi kunde ge barn i glesbefolkade delar av landet lite extra skolpeng så att de av egen fri vilja kan ta del av det fria skolvalet.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.