September är en ganska rolig tid för oss skådare. Vadarsträcket är fortfarande igång och tättingsträcket drar nu igång på allvar och mot slutet av månaden brukar vi få besök av östliga arter som flugit fel.
Det är också i september som jag brukar ställa om och bli lite mer skogsskådare än slättskådare. I år blev det dessutom en del besök i den brandhärjade skogen norr om Västerås. Korsnäbb, järpe och mesar hittades längs den för allmänheten öppnade Öjesjövägen.
brandvägen
Tidiga morgnar i Asköviken blev det en hel del av och den första lördagen hade vi något vi kallar för ”Höstens artrikaste dag” när vi försöker hitta så många arter vi bara kan. Jag började vid Lövsta-spången och fortsatte sedan runt hela Asköviken bort till tornet. Blåhakar och piplärkor och sedan lite sträckande rovfågel, men ingen direkt fart gav ett ganska skralt resultat. Om jag lagt dessa timmar vid Frövisjön hade jag säkert fått in fler arter, men inte lika mycket motion.
Jag brukar också passa på att besöka Asköviken i samband med min dotters fotbollsträningar och vid ett av dessa besök lyckades jag äntligen få in den numera ganska sällsynta lappsparven vid Lövstaspången. Inget kryss, men dock ett Västmanlandskryss och Lokalkryss.
Sett på antalet obsdagar på Svalan verkar jag inte ha tillbringat så mycket tid i fält, men jag tror också att det kan bero på att jag varit en smula lat med att rapportera. Framförallt har jag undvikit att rapportera när det inte skett någon nämnvärd förändring på lokalen. För att spara arbete för Rrk (regionala rapportkommitén)
örskärs_fyr
I slutet av månaden så arrangerade jag i VOF:s regi en resa till Örskär i norra Roslagen. Östliga tättingar och sjöfågelsträck var det som stod på programmet. Vädret var dock inte på vår sida. Styv kuling från väst gjorde att de sibiriska tättingarna inte tog sig över Östersjön och det var väldigt glest mellan sjöfåglarna. 70 arter fick vi ihop och en hel del kryss för deltagarna och två för mig. Kustlabb och Bredstjärtad labb.
Jag blev också jagad av en tjur när jag skrotade omkring och letade videsparv, men det har jag skrivit om här.

Kortfakta

Antal rapporterade arter

Jag: 99
Benjamin: 33

Antal X

Jag: 2 (kustlabb, bredstjärtad labb)
Benjamin: 1 (bredstjärtad labb)

Antal årskryss

Jag: 6
Benjamin: 7

Minnesvärda observationer

  • Brelle på Örskär
  • Lappsparv vid Asköviken
  • En lite turlig bergand vid Frövisjön
  • Bivråk på skolgården
  • Tomtkryssade grågås

Månadens dip

  • Ingen tajgasångare på Örskär