Månadens fåglar – September 2013

September inleddes med en hel del förutsättningslösa turer ut till asköviken. Jag gick upp tidigt och hängde på spången eller vid stenarna och lyssnade och spejade. Att vara först på plats har sina fördelar. Jag lyssnar bättre när jag är ensam. Blåhakar, skäggmes, piplärkor och ärlor i ganska skiftande antal.
Men sen blev det lite minidrag på Viksäng i Västerås då en härfågel hittades. Förra året blev det en hel del flängande för just härfågel som då upptäcktes i Ramsberg som ligger i Västmanland, men känns som halvvägs till Värmland typ. Dit åkte jag två gånger utan resultat och sedan fick jag fina bilder av den uppe i Gävle.
1309_härfågel
I mitten av september testade vi ett nytt grepp från Västmanlands Ornitologiska Förening som vi kallade höstens artrikaste dag. Det gick ut på att få ut så många som möjligt i fält under en dag och sedan rapportera in så många arter som möjligt. Hur många som gick ut på grund av vårt evenemang vet jag inte, men det rapporterades in ett 20-tal fler arter än vid samma helg förra året i alla fall. Dagen avslutades sedan med skådarpub på SkyBar i Västerås.
För min den blev det en intensiv dag med start vid Frövisjön i dimma där jag lyssnade in en del arter. Jag passade också på att göra årspremiär på en av de mest besökta vintermatningar vi har i trakten.
I slutet av månaden drog jag och Benjamin ut i skogen vid mitt jobb och startade en egen skogsmatning. En hel del fåglar runt platsen jag valt ut, men ingen besökare som vågade smaka i september.

Månaden i korthet

Antal inrapporterade arter

Jag: 84
Benjamin: 19

Antal X

Jag: 1 (Bändelkorsnäbb)
Benjamin 2 (Bändelkorsnäbb och Härfågel)

Antal årskryss

Jag: 1
Benjamin: 2

Minnesvärda observationer

  • Härfågel i Västerås
  • Vaknade en morgon av att en bändelkorsnäbb trumpetade förbi
  • Rödstrupigt piplärka på någon meters avstånd

Kommentarer

Ett svar till ”Månadens fåglar – September 2013”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.