Augusti tar vid där juli slutar. Vadarsträcket är nu igång på allvar och jag alternerar mellan mina favoritlokaler för vadare. Högbymaden utanför Ramnäs, Frövisjön utanför Skultuna och hinner också med ett besök i Hjälstaviken mellan Enköping och Uppsala.
Den sistnämnda lokalen är utan tvekan den bästa för vadare, med stora lerbankar och tillräckligt nära kusten för att locka till sig större mängder vadare.
högbymaden
I år var det dock något annat än fåglar som stod i fokus i början av augusti. Västmanland drabbades av Sveriges i historisk tid största skogsbrand. Skogarna där jag brukar leta tjäder på vårarna brann upp i en väldig fart och mindre naturvant folk förfasades över vilka naturvärden som brann upp. Själv störde jag mig på detta resonemang. Skogsbränder är naturliga och kan inte förstöra naturvärden. Skogsbolagen förstör däremot naturvärden långt större än denna gigantiska skogsbrand med sina skövlingar.
Nog om det. Fåglarna flydde branden och jag fokuserade mer på vadarna och de rovfåglar som så sakteliga började sträcka.
En tuvsnäppa larmades vid Ströms mad i norra delen av Fysingen så jag tog med mig familjen på en liten picknick. Benjamin och jag var glada över ett nytt kryss och roades av att NPG inte såg fåglen trots att vi tubat in den och hade den mitt i fältet. Där kan man verkligen snacka om bra kamoflage. Efter ett tag blev den dock störd av en brushane och rörde på sig så att även hon såg den.
affe
Senare samma vecka larmades en aftonfalk på Stenkvistafältet utanför Eskilstuna och vi for dit, men vädret var inte på vår sida. Ett stilla sommarregn höll sländorna borta och utan föda så höll sig falken borta. Jag försökte två gånger med samma resultat, men på tredje försöket behagade den visa upp sig.
VOF hade exkursion till Oset i utkanten av Örebro i slutet av Augusti och vår ordförande guidade oss runt. Inga sensationer, men en bra exkursion där vi fick bekanta oss med lokalen och komma vadare väldigt nära.
Sista helgen började tättingsträcket komma igång och sena kvällar vid vadarbankarna byttes mot tidiga morgnar i Asköviken. Blåhakar, ärlor och piplärkor stod på programmet. Jag snappade upp en poetiskt vacker beskrivning av den rödstrupiga piplärkans lockläte. ”Som en silvernål som skär genom luften”. Så nu vet ni vad det är ni hör om ni hör en flygande silvernål en tidig morgon i slutet av augusti eller början av september.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 85
Benjamin: 24

Antal X

Jag: 2 (Aftonfalk, Tuvsnäppa)
Benjamin: 1 (Tuvsnäppa)

Antal årskryss

Jag: 6
Benjamin: 2

Minnesvärda observationer

  • Aftonfalk på tredje försöket
  • Tuvsnäppa
  • Tomtkryssade kanadagås
  • Smalnäbbad simsnäppa i Hjälstaviken