Skogsmatningen

Det var ett tag sedan jag skrev något om min skogsmatning här, men det betyder inte att den inte finns kvar.
Tvärtom levererar den för fullt just nu och jag besöker den varje dag på mina lunchraster.
Idag var jag där och fyllde på inför julen då jag inte kommer att kunna besöka den lika frekvent längre och det var riktigt bra fart på mesarna.
vintermatning
Talgoxe och nötväcka är fortfarande de vanligaste arterna med 5-10 talgoxar dagligen ibland fler och 5-6 nötväckor.
Efter det är det blåmes 2-4 st, svartmes 2-3 st och tofsmes 2-3 vid varje besök. Talltita brukar det vara 1-2 st och entitan har precis som förra året försvunnit nu när vi gått in i december.
Desto roligare är det att trädkrypare numera räknas till en daglig gäst och jag har haft två st samtidigt. De tar för sig av margarinet och hoppar runt längst ned efter trädstammarna.
Större hackspett är inte daglig besökare men näst intill. Ibland har jag haft både en hane och en hona där, men den flitigaste besökaren är en hona. Troligtvis är de där dagligen, men de är fortfarande väldigt skygga. Jag funderar på att sätta upp talg lite längre bort från själva matningen så att de kan äta mer ostört.
Sen har vi de mer sporadiska besökarna. Nötskrika rör sig i skogarna runt omkring, men dessa är väldigt skygga, så de är säkert framme oftare än vad jag ser. Idag var det gott om trast i skogen och en koltrast var framme vid matningen. Dags att börja komplettera med äpplen igen.
Kungsfågel hörs till och från i trädtopparna och då och då kommer de ner och födosöker närmare matningen.
Ingen domherre som kommit ner till matningen än, men den del lockrop hörs runt om.
En gång har stjärtmesarna dragit förbi i år, men 8 st har setts runt skolgården, så jag hoppas att de hittar till matningen snart.
Spillkråkan jag hade i början av säsongen har varken hörts eller setts något mer, så det var nog en engångsföreteelse.
Sparvhöken har gjort ett besök när jag varit där i år, men det var tidigt på säsongen. Några gånger till har småttingarna varnat och flytt in i grenverken på träden så den finns nog där.
Annars har det mest spännande varit att jag får påhälsning av en svåltjuv. Mård eller katt är mina kandidater. Jag har också fått förslag om räv, men klomärkena känns för fina för ett hunddjur.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.