Månadens fåglar – December 2015

December är långt ifrån någon artrik månad, men trots det brukar den kunna bjuda på en del spännande skådning i form av flyttfåglar som kommer till oss under vintern.
Jag har slarvat en del med min rapportering vilket kan antyda att det inte hände så mycket spännande i början av månaden, men den 8:e december hade jag tre bändelkorsnäbbar flöjtandes över skogen där jag har min matning. Det är tredje året i rad jag lyckas få in bändel där vilket på pappret gör det till en av Västerås vassaste lokaler för bändel. Men jag tror nog snarare att det handlar om min närvaro. Jag vistas där dagligen och har mina öron och ögon öppna. Under perioder när korsnäbbarna rör på sig så ska det mycket till för att jag ska missa dem.
Helgen som följde upptäcktes en Hökuggla snuskigt nära min skolgård. Fågelvägen var det 1 km från skolans entré till ugglan. Om den flyttade sig 6-700 meter västerut så hade den kommit inom synhåll från den gräns jag satt upp för min skolgårdslista. Nåja, man kan inte få allt, men några skapligt fina bilder fick jag i alla fall.
hökuggla
Fyndet av hökugglan inledde också Skådarhjälpenveckan. Under musikhjälpen samlar fågelskådare runt om i landet in pengar genom att skåda och skänka minst 1 kr per art vi ser. 19200 kr lyckades vi samla ihop. Själv fick jag ihop 51 arter i Västmanland och blev med det bästa av 4 skådare som deltog härifrån.
Nu finns det ingen statistik på de som skänker utan att rapportera in arter, men 4 aktiva skådare från Västmanland tycker jag är en smula svagt.
Sen var det dags för jullov och på julloven så letar jag gråspett. I år blev det en tidig morgon uppe i skogen på ett ställe som tidigare var riktigt bra, men som på senare år blivit svårare och svårare att hitta gråspetten på.
Tack vare mer fältträning och vana med den skygga spetten känner jag mig dock mer säker på dess läte nu och strax efter att solen gått upp så började spettarna leva om. Mest större hackspett och två spillkråkor på ganska nära håll, men längre bort hördes den gråes vemodiga klagan.
I mellandagarna var det futsalcup i Örebro för Felles lag och mellan matcherna drog jag iväg på en hökuggla en kvart från sporthallen. Den och större hackspett blev nya arter på min närkelista som nu börjar närma sig hundra. Att fylla på Sörmland- och Närkelistan upp till 100 får bli ett av mina mål nästa år.
Jag han också med en tur till Torö under mellandagarna. Vad jag gjorde där och hur det gick gör för ont för att gå in på. Men vi såg en hökuggla på vägen hem i alla fall.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 68
Benjamin: 26

Antal X

Jag: 0
Benjamin 0

Antal årskryss

Jag: 1
Benjamin: 1

Minnesvärda observationer

Hökuggla jättenära min skolgård
Gråspett i gryningen
3 hökugglor i 3 Landskap på jullovet

Månadens dip

Vattenpiplärka på Torö
 


Kommentarer

Ett svar till ”Månadens fåglar – December 2015”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.