För er som inte märkt det, så är våren här. Lite blåsig och kall än så länge, men de första tappra flyttfåglarna har redan anlänt hit och det börjar bli riktigt roligt att vara fågelskådare igen.
Lärkor och tofsvipor ses i våra våtmarker, men det jag tycker är mest spännande just nu är alla gäss som rastar på åkrar runt om oss.
Flockarna som än så länge bara räknas i hundratal domineras av grågäss, sädgäss och en hel del kanadagäss. Men det är nu man ska ut och leta guldkornen. Bläsgås, spetsbergsgås och fjällgås.
Runt Västerås har vi framförallt 4 ställen som besöks av många rastande gäss. Asköviken, Bocksjön, Frövisjön och Trådarängarna. Men det går utmärkt att hitta gäss överallt. Det enda som krävs är en höstsådd åker eller vall som de kan hitta föda på.
Frövisjön som är lite av en favoritlokal för mig är än så länge isbelagd och erbjuder inte det skydd som fåglarna vill ha från rovdjur, därför är det ganska lugnt där. Bocksjön, Trådarängarna och Asköviken har däremot ganska skapliga gåsflockar nu och igår var jag ute vid Asköviken och hittade bläsgäss som var rapporterade. Spetsbergsgås var också rapporterad, men dessa lyckades jag inte hitta i går eftermiddag.
spetsbergsgås
B
ild från Wikipedia
Det var nu som det gällde för mig. Skulle jag strunta i årslistorna som jag sagt och hoppa besök på säkra ställen, eller skulle jag ta det lugnt och åka till Trådarängarna där det inte fanns några rapporter och kanske leta fram något själv.
Jag valde det sistnämnda och packade med mig frukosten ut, men det var blåsigt värre och mest grågäss på plats. Runt 200 st och några kanadagäss. Efter 20 minuter tyckte jag att det fick räcka, men det fanns en gåsflock på en vall som inte sågs så bra från plattformen så jag stannade till efter vägen och tog fram tubkikaren och började räkna grågässen där också. Mitt i flocken hittade jag en ensam sädgås och två spetsbergsgäss.
Det gick ju riktigt bra att strunta i årslistorna och ändå fylla på dem.
Dagens bästa var annars havsörnen som flög över tomten lite senare på dagen, när jag och Benjamin kom tillbaka från affären.