Sovrumslistan

Vi fågelskådare älskar ju våra listor och kommer gärna på nya när det börjar gå trögt på de gamla. Allt för att få kryssa lite extra.
I går kväll fick jag in två arter på lätet från mitt sovrum. Sothöna och kattuggla, där sothönan var ett tomtkryss.
Just detta fick mig att starta en ny lista. Sovrumslistan.
krysslista
Reglerna för denna lista är enkla. Den ska innehålla arter man hör från sovrummet. Man får alltså inte se fågeln utan måste artbestämma den enbart utifrån lätet. Att ta hjälp av någon annan som tittar ut är inte tillåtet. Däremot får jag kontrollera min artbestämning om jag är osäker, men jag ska ha gjort bestämningen på lätet först.
Detta är något jag redan gjort, men jag har inte sorterat dessa observationer i en lista tidigare så jag gjorde en ny kolumn i min sverigelista och gick igenom den och fick ihop 25 arter. En del vanliga arter som kråka och kaja kan jag inte minnas att jag hört från sovrummet, så de måste jag lyssna extra noga efter.
Mest spännande är detta sovrumskryssande när det är mörkt och en del nattsträckande fåglar drar över huset. Gäss, änder och vadare har jag plockat in så.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.