Dag 2 i Härjedalen

Eftersom första dagen här uppe gav oss så bra utdelning och eftersom vi båda var ganska trötta efter att först ha åkt hit och sedan skåda på ganska hårt när vi kom upp, så gav vi oss själva sovmorgon idag.
Benjamin sov till 9 så jag som vaknade kl 7 hade lite tid på mig att planera dagen. Att slita på fjället i blåsten behövdes inte, så mitt förslag blev att hålla sig nere under trädgränsen och skåda av småtjärnar och småkullar efter roligheter.
fjäll
 
Ett mål jag har överallt dit jag åker och skådar är att få se landskapsfågeln i just det landskap jag är i. I Härjedalen är det kungsörn. En fågel som inte alltid är så lätt att få syn på, men jag hade fått tips om ett ställe jag borde spana av, så vi började dagen där. Jag hade ställt in mig på att få stå ett tag i blåsten och var långt ifrån säker på att lyckas, men så lätt skulle jag inte ge upp.
Snacka om att jag blev positivt överraskad när jag hittade en kungsörn nästan direkt. I alla fall hade jag inte hunnit bli kall. Nu drog vi oss undan den värsta vinden och spenderade lite tid längs en bergssluttning med lä där vi lyckades höra ringtrast sjunga. En art man ser hemma under flytt, men som jag aldrig observerat underhäckningstid i sitt rätta element.
Nu hade vi jättemycket tid över så vi åkte mest runt på måfå och tittade på andra sevärdheter, bland annat Sveriges enda dokumenterade nedslagsplats för en meteorit. En vattenfylld grop som hette TOR mitt i skogen. Där hittade vi också en drillsnäppa.
Sen blev det en del småvägar och korta stopp för att till sist avsluta dagen med en tur upp på Flatruet igen.
Den här gången var Benjamin inte så skådarsugen, så han satt mest kvar i bilen och spelade på sin telefon, men jag hittade smalnäbbad simsnäppa, brushane, kricka och rödbena. Precis intill vägen hittade vi ett par stenskvättor som skvätte runt på en stor snöfläck.
Enligt väderleksrapporterna så ska blåsten fortsätta till i morgon natt, så vi lägger ner projektet med att försöka se på ett dubbelbeckasinspel utan ägnar kvällen och morgondagen till att ta det lugnt och packa och städa, så att vi kan gå upp riktigt tidigt på onsdag då det ska vara fint väder och inte blåsigt.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.