Varför man ska rösta på Korp som nationalfågel

Profilbild för johankarlsson

När nationalfågelomröstningen startade i början av året var det 40 fåglar med i omröstningen och sedan dess har det skett tre omröstningar där fåglar undan för undan slagits ut. Just nu pågår den sista omgången och det är 10 fåglar kvar att välja mellan.
Från början var tjäder min favorit. Ett land mestadels bestående av skogar bör ha en av skogens starkaste och mest karaktäristiska fåglar som symbol ansåg jag. När den slogs ut i tredje omgången fick jag snällt välja en ny favorit bland de tio kvarvarande fåglarna och då föll valet på korpen och här nedan ger jag er 10 anledningar till varför alla borde sluta upp bakom denna majestätiska fågel.
korvus
 

  1. Sverige består mestadels av skog och vildmark, vilket i mina ögon kräver en fågel från skog och de fria vidderna som symbol. Där passar korpen utmärkt in.
  2. Kråkfåglar är kloka. Faktum är att deras intelligens är fullt mätbar med primaters. Just korpen besitter också en hög social intelligens, har hög integritet och väljer vem den kan lita på.
  3. Som symbol har korpen länge funnits hos oss. Redan på vikingatiden hade den mytologisk betydelse, där självaste Oden hade två korpar som budbärare och medhjälpare.
  4. Korpen har dessutom varit symbol för oss fågelskådare i många år, där SOF-Birdlifes klubbmärke pryds av två korpar.
  5. Korpen är en trofast fågel som bildar par för livet och håller ihop och är lojala med de sina.
  6. Namnet korp är onomatopoetiskt och bildat här i norden, där den från början hette Ramn som var besläktat med det tyska Rabe och engelskans Raven. Korp däremot är helt unikt och jättesvenskt, trots likheten med det latinska corvus corax.
  7. Korpen som tidigare mest fanns i norrlands inland och i smålandsskogarna har utvidgat sin utbredning och häckar numera allmänt i hela Sverige och kan således representera hela landet. Från den glesaste glesbygd till den största storstaden.
  8. Den är svart. Kanske inte det starkaste argumentet, men som AIK:are och hårdrockare gillar jag svart.
  9. Korpen är en av de absolut största tättingarna i världen. Vill man ha en stor och kraftfull fågel så är korpen en mycket god representant för de idealen.
  10. Den är lekfull. Det hänger troligtvis ihop med intelligensen, men korpar leker mycket. Framförallt unga korpar kan ses åka kana i snödrivor, flyga upp och ner och busa med varandra. Ett djur som kan leka och inte alltid tar allt på blodigt allvar vill jag ha som symbol för mitt land.

Det här var mina högst personliga tankar om varför jag röstar på Korp och varför jag tycker fler borde göra det. Men vad ni röstar på får ni själva bestämma. Har ni synpunkter på mina argument, får ni gärna kommentera.
Här hittar ni omröstningen på SOF-Birdlifes hemsida

Liknande inlägg

Svar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.