Skadade fåglar

På kort tid har jag via sociala medier hjälpt två personer som råkat ut för fåglar som flugit in i fönsterrutor.
Därför tänkte jag delge mitt standardsvar här på bloggen också.
Att fåglar flyger in i fönsterrutor är ganska vanligt och för det mesta klarar de sig ganska bra även om smällen gör dem lite groggy och det kan ta en stund för dem att återhämta sig. Det finns i alla fall ingen anledning till panik.
De har fått en hjärnskakning och behöver helt enkelt bara vila lite för att återhämta sig och lämnar man dem bara ifred så brukar de flyga iväg efter en liten stund. Vill man skydda dem mot eventuella rovdjur som katter, kråkfåglar eller rovfåglar kan man lägga dem i en skokartong och ställa in i stugvärmen. Mörker och tystnad gör att de återhämtar sig snabbare och stressas mindre. Efter några timmar kan du släppa ut den igen. (utomhus alltså)
I extrema fall så kan skadorna medföra att fågeln dör, det märks oftast på att fågeln lägger sig på sidan eller böjer huvudet bakåt. I sådana fall så finns det inte mycket man kan göra och det är ingen idé att ta den till en veterinär. Låt naturen ha sin gång och begrav fågeln om det känns bäst. Annars går det utmärkt att lägga ut den i skogen så att den får bli mat till någon annan behövande.
Har du problem med att det ofta flyger in fåglar i fönster så finns det en del knep att ta till för att undvika kollisionerna.
Fåglar som flyger in i fönster så att det blir kraftfulla kollisioner ser oftast igenom huset och är på väg till andra sidan. Med gardiner eller persienner på en av sidorna av huset så hindrar man fågeln från att se igenom och de kommer då inte att uppfatta detta som en möjlig passage.
Nu kanske man inte vill dra för gardinerna eller persiennerna och då finns det finurliga rovfågelsilhuetter att sätta upp. Antingen gör man en egen i svart kartong. Men de finns också att beställa från Naturbokhandeln. (gå in i webbbutiken och sök på rovfågel).
Ett annat tips som jag läst om som ska fungera bra är att lägga ut en gummiorm på altanen, minst en och en halv meter från fönstret


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.