En makalös historia

Idag såg jag en länk delas om en pilgrimsfalk som tillfångatagits av tjuvjägare i Marocko, men rådiga lokala ornitologer förhandlade med dem att släppa den.
Nyfiken klickade jag på länken och såg att det rörde sig om CX. Västerås egen pilgrimsfalkshane som föddes på Nordens Ark 2012 och sattes ut på Djäkneberget samma år.


https://twitter.com/MoroccanBirds/status/685479905988067329

https://magornitho.org/2016/01/swedish-peregrine-falcon/

Bilden nedan är tagen av Benjamin innan falkarna ringmärktes 2012. Det var två hanar som sattes ut det året så jag är inte helt säker. Men det är alltså 50% chans att den föreställer CX.

pilgrimsfalk
CX har som enda utsatta pilgrimsfalk återvänt till Västerås. Det har han gjort varje år efter att han sattes ut.

2013 kom han tillbaka och snodde mat av de nya utsatta falkungarna. Dessutom var han mycket tuff mot hanarna.

2014 kom han tillbaka med en omärkt hona och de gjorde ett misslyckat häckningsförsök. Utsättning av nya falkar gjordes det året i Köping och Stockholm istället. Men när Stockholmsfalkarna fick svårt att klara sig så flyttades de till Västerås. Honorna accepterades av CX, men den ensamma hanen fick spö direkt och kunde efter lite översyn på djursjukhuset flyttas till Köping.

2015 kom CX återigen tillbaka till Västerås i sällskap med samma hona som han gjorde ett häckningsförsök med förra året. De höll ihop tills ytterligare en hona dök upp och körde bort den yngre honan. Den nya honan var ringmärkt och vildfödd i småland. Tillsammans med henne lyckades CX häcka och fick 3 ungar.
https://vof.birdlife.se/projekt/pilgrimsfalk/


2015 avslutades alltså med att han blev tillfångatagen utanför Cassablanka i Marocko och sedan frisläppt efter påtryckningar från lokala ornitologer.
Snacka om äventyr.


Kommentarer

2 svar till ”En makalös historia”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.