Eftersom jag har en och annan fågelskådare som vän på Facebook så är det lite småjobbigt att se flödet fyllas av tundrasparvar och rödhalsade snäppor just nu.
Två riktigt tunga amerikanska arter som dök upp i Skåne förra helgen. Tundrasparven är dessutom den första någonsin i hela Europa. Så det är ett riktigt fint besök vi har.
Själv är jag som sagt riktigt sugen på att åka ned och titta på båda dessa arter, men med heltidsjobb i veckorna och åtaganden under helger så är det inte alltid det finns utrymme att välja sina utflykter.
Grövelsjön_Lavskrika
Nu är det ju inte något tråkigt åtagande jag har i helgen, som att hjälpa någon att flytta, eller sortera en samling småskruvar i storleksordning. Nej jag har en exkursion med Västmanlands Ornitologiska Förening och vi ska se lavskrikor i gästrikeskogarna.
En exkursion som vi startade lite smått i februari 2014, men sedan flyttade till November och då tog det fart. Sen dess har det varit en av våra mest populära exkursioner med runt 20 deltagare 3 gånger i rad nu.
Ett problem för mig som exkursionsledare och programansvarig brukar vara att intresset för en viss exkursion svalnar och att jag måste komma på nya resmål och idéer för att locka deltagare. Men med denna exkursion verkar inte intresset svalna vilket förvånar mig en smula.
Lavskrikor finns förvisso inte söder om Dalälven mer än mycket sporadiskt, så att exkursioner till lavskrikesäkra platser väcker intresse kan jag förstå, men detta är ett ganska känt ställe och om man vill så kan man ju åka dit själv.
Riktigt kul i alla fall att de väljer att åka med oss i VOF, för det är ett riktigt trevligt sätt att starta upp vintersäsongen på.
Nu packar jag ner falukorven och kameran i ryggsäcken och gör mig redo för tidig avfärd i morgon bitti. Samtidigt hoppas jag på att snäppan och sparven väljer att övervintra i Skåne så jag kan åka dit lite senare, när jag får tid.