Vinterskådning i Västergötland

Förra lördagen när vi var upptagna med att jaga runt efter arter i Västerås under Artrallyt så upptäcktes en vitvingad trut i Tidaholm. Eftersom artrallyt tog all vår fokus så dröjde det ända till i måndags innan vi ens upptäckte att den upptäckts.
Z frågade mig om jag var sugen på att dra vilket jag givetvis var, men vi hade ett evenemang för Vinterfåglar inpå knuten på lördagen så det skulle inte kunna dras förrän idag söndag.
Benjamin var också sugen, så vi såg till att fylla bilen med ytterligare två västeråsskådare och i morse kl 06.00 rullade vi från Västerås mot Västergötland och Tidaholm.
Drygt tre timmar senare rullade vi in i Tidaholm och parkerade vid stadshotellet och gick ner mot strandpromenaden där truten skulle hålla till.

Långt innan vi kommit fram kunde vi utan kikare inkassera årets första X. Den lyste vit lång väg och var ensam med ett gäng gräsänder i ån. Ett av det mest lättinhängda kryss jag någonsin fått.
Nu fick alla istället tid att fotografera och studera truten ordentligt.

Zsombor och Benjamin, glada kryssare i Tidaholm.
Efter ett tag var vi mätta på truten och eftersom vi alla mest besökt Västergötland under vårar bestämde vi oss för att försöka hänga in så många vinterarter vi bara kunde under denna dag.
Vi började med att leta efter strömstare i ån i Tidaholm, vilket lyckades efter viss möda och ett toabesök.
Därefter drog vi runt lite bland villorna och letade matningar och lyckades hitta domherrar.
Nu styrde vi kosan mot Hornborgasjön där det skulle finnas berglärkor, men vi ville passa på att skåda längs vägen så vi tog småvägar dit. Ett litet skogsbesök gav talltita, kungsfågel och trädkrypare. Gråsiska och härfågel varfågel hittades också på en äng.
Väl framme vid Hornborga hängde vi in både fjällvråk och ormvråk medan vi styrde mot Ytterberg där berglärkorna skulle finnas.

8 berglärkor gladde oss tillresta och en av oss fick dessutom kryss nummer två för dagen. Det blåste lite kallt, men lärkorna värmde och när de inte längre värmde oss så fick det bli lite kaffe.
Nu skulle vi leta efter en kungsfiskare men en liten felnavigering, eller snarare en liten feltolkning tog oss till en frusen å där vi istället fick njuta av steglitser och vinterhämpling och en varfågel som jagade.
Vi hittade till slut stället där kungsfiskaren setts, men vi lyckades inte hitta den. Däremot var det ett gäng skrakar i ån.
Nu avslutade vi vårt äventyr vid Trandansen där vi hittade två sångsvanar och en varfågel, men inte så mycket mer.
En mycket givande dag i ett landskap där vi aldrig vinterskådat tidigare. Kul och intressant och riktigt roligt med ett nytt kryss redan i Januari.


Kommentarer

Ett svar till ”Vinterskådning i Västergötland”

  1. […] För Benjamin var det med kniven på strupen han lyckades hänga in nr 301 innan siskorna lumpades. Med 2 veckors marginal hann han kryssa vitvingad trut i Tidaholm. […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.