Ugglelyssning

Just nu upptas min skådartid extremt mycket av ugglor. För det första börjar ugglor ropa runt om i skogarna och parkerna här hemma. Västmanland är dessutom ett utomordentligt landskap att lyssna efter ugglor i. Här möts södra och norra Sverige och merparten av Sveriges alla ugglor går att se eller höra här. Det är bara tornuggla som aldrig siktats i Västmanland och fjällugglan är en mycket sällsynt vintergäst.
Hökuggla och jorduggla häckar mycket sällsynt här hos oss, men ses regelbundet. Hökugglan som övervintrare och jordugglan under vårflytt norrut.

Foto: slaguggla
Utöver mitt eget lyssnande har jag tillsammans med Z i år gjort ett försök att organisera oss Västeråsare i den ugglevecka som arrangeras i Västmanland varje år. Västeråsskådare har sen länge varit flitiga ugglelyssnare, men vi har mest rört oss på säkra lokaler där vi kunnat optimera vårt eget lyssnande och få in så många arter som möjligt under en och samma kväll.
Detta har ju lett till att vi i princip dammsugit ett hörn av kommunen och följt varandra där. Samtidigt har ytterst få varit och lyssnat i den södra delen av kommunen som domineras av mer kulturlandskap. Där är kattuggla den dominerande arten, men sommarnattlyssningar visar också att en hel del hornuggla häckar i södra delen av vår kommun. Så frågan är ju hur mycket kattuggla och hornuggla som missas under uggleveckan när vi alla rört oss i det nordvästra hörnet där vi redan vet vad vi kommer att hitta.
Med det som bakgrund delade vi upp kommunen i 4 delar. NV, NO, SV och SO. Dessa delar delades sedan in i 5 zoner var och sen satte vi ut 10 punktförslag och  när vi var klara så gick vi ut till medlemmarna och bad dem hjälpa till genom att ta på sig ansvaret för en zon.

Vi sa till oss själva att vi skulle vara nöjda om hälften av zonerna bokades upp. Ett mål som uppfylldes redan efter ett par dagar. Vi fick så snabb och positiv respons att vi fick dela upp två större zoner i norr så att vi till slut kunde erbjuda 22 zoner.
I skrivande stund är 15 zoner bokade och bara 7 lediga. Av dessa 7 ligger 3 i den nordvästra delen av kommunen. Den del som brukar täckas bäst när vi inte organiserar oss. Sen räknar jag och Z med att ta varsin zon till om det behövs så vi kommer med största sannolikhet att täcka merparten av kommunen redan första året vi testar detta.
Mycket roligt tycker vi.
Bor du i Västerås och har missat detta så hittar du mer info på VOF:s hemsida.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.