En kväll i skogen

Idag var jag lite trött efter jobbet och en segdragen förkylning som inte vill släppa. Men vädret var perfekt för ugglor och jag och Benjamin hade pratat om att bege oss ut ikväll efter att ha spanat på väderleksprognoserna under helgen.

Tur att jag har en son som också är intresserad av fåglar, för hade det bara varit för mig själv hade jag nog stannat hemma.

Vi började med ett försök på lappuggla som setts på det gamla vanliga stället. Sist jag och Benjamin var där hade vi sparvuggla så varför skulle vi inte få in båda dessa ikväll när vädret var så bra. Ingen av dem gav sig dock till känna. Men helt lottlösa gick vi inte därifrån. Morkullor spelflög över våra huvuden och på nästa stopp flög de på riktigt låg höjd över oss. Inga ugglor, men väl årskryss för både mig och Benjamin.

Tredje stoppet började tyst så när som på några sångsvanar som flög förbi och när de tystnat hörde vi något. Baske mig var det inte pärluggla. Det var ett kort rop och sångsvan på håll har lurat mig förr. Men efter ett tag kom den igång igen och nu var det ingen tvekan för nu spelade den på bra. En känd lokal för pärluggla så någon sensation är det inte, men det är inte varje år vi har pärluggla ropande i kommunen så ett roligt fynd var det.
Även på nästa stopp hörde vi pärluggla, men väderförhållande, avstånd och riktning gör att vi inte kan utesluta att det var samma fågel.

Sen följde ett antal tysta stopp innan vi kom upp dit vi brukar vända hemåt. Där hör vi en kattuggla och en massa svanar, gäss och tofsvipor. En räv stämmer in i fågellåten och strax därefter brakar helvetet lös bland gässen och då var det stört omöjligt att höra några ugglor.

Sista stoppet blir Frövisjön och där har vi en riktigt spelglad kattuggla som tjoar för fulla halsar och när vi står och lyssnar på den och njuter så hörs plötsligt ett välbekant klappande. En hornuggla som spelflyger över dungen vi står vid.

Tre ugglearter 4-5 individer får ses som en riktigt godkänd kväll med tanke på att vi är i början av säsongen. 3 årskryss för både mig och Benjamin.

Våren är en härlig tid.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.