Nu blir det ugglekvällar

Med en vecka kvar till uggleveckan i Västmanland kommer ni få som följer min blogg att få finna er i att det blir mycket ugglor nu.

Tyvärr är det ju inte så mycket ugglor i farten i skogen, så än så länge är det mest tystnad och vackra månskensnätter jag får skriva om.

Jag tänkte först dela ett tips om hur man känner igen en medelålders ugglelyssnare på lite avstånd.

Notera bilden nedan hur jag har öronen utanför mössan. Om ni ser en medelålders man som parkerat längs vägen och står med mössan uppdragen och öronen utanför mössan likt toker i Snövit så vet ni att det är en ugglelyssnare.

Ses han/hon dessutom kupa händerna bakom öronen så kan ni spika artbestämningen till 100%

Här hade jag precis hört årets första sparvuggla för min del. Men precis när den drog igång så började en koltrast sjunga på närmre håll så det blev ett rent h-vete att urskilja den.

Sen följde ett antal tysta men bildsköna stopp längs vår vanliga rutt som vi brukar åka den här tiden på året.

Planen var att jobba oss norrut mot kommungränsen till Surahammar och sen vända söderut för att lyssna av alla stopp igen, men när vi kom till vårt näst sista stopp messade NPG och undrade om vi skulle komma hem och se på Bäst i Test.

Med tanke på att det varit knäpptyst förutom sparvugglan vid första stoppet så bestämde vi att vi skulle ta sista stoppet och sen åka raka spåret hem. Inspirationen försvinner snabbt om det är tyst vid för många stopp.

Vid sista stoppet var det som vanligt tyst när vi klev ur bilen, förutom några sångsvanar som tutade i natten. Men plötsligt hör jag ett välbekant dovt och tyst hoande. En hornuggla? Bara ett ho och sen ingen mer. Jag går några steg i riktning mot ljudet och då hör jag ett annat välbekant läte. Klapp Klapp ovanför mig.

Hornugglan har en spelflykt där den klappar med vingarna och i en övrigt tyst natt hörs detta ljud riktigt bra. Någon minut senare hör vi ytterligare hoande från en träddunge, men det överröstas efter ett tag av en föbipasserande bil och efter det är det åter tystnaden som dominerar.

En ganska tyst och kanske misslyckad kväll, men vi hade ändå ganska bra flyt med årskryssen. Av två hörda ugglor var båda årskryss.

Nu har vi bara lappuggla och pärluggla kvar bland de förväntade ugglorna på årslistan kvar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.