Poddtips ur ett fågelperspektiv

Poddtips ur ett fågelperspektiv

Jag tänkte att det kunde vara på plats med lite tips på poddar om fåglar och fågelskådning och naturen.

Jag lyssnar oftast på poddar på kvällen när det är dags att sova och då vill jag gärna lyssna på svenska för att inte anstränga min hjärna med översättningsarbete för mycket eftersom det får motsatt effekt mot vad jag vill uppnå. Jag blir oftast piggare och somnar inte.

Därför är det bara svenska poddar jag tipsar om, även om det med all säkerhet finns många bra engelska fågelpoddar.

Pippipodden

Det här är i mitt tycke den bästa svenska fågelpodden. Den vänder sig till en bred målgrupp och fungerar lika bra för allmänt fågelintresserade som för mer inbitna fågelentusiaster.

Anders Wirdheim och Christoffer Gullander kompletterar varandra bra och blandar pedagogiska resonemang och funderingar med mer djupdykande skådarsnack.

Ska jag ha något att invända mot, så är det introt ”Välkommen till Pippipodden” med pitchad röst. Det låter lite som när mellanstadieelever upptäckt ljudinspelaren på sin dator och leker med sina inspelningar.  Mitt tips till förändring är att de letar upp något barn som får läsa in välkomstmeddelandet istället, eller be oss lyssnare spela in våra egna och alternera dem.

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/1198528806/pippipodden

Pjodden

Vill man lyssna till lite mer avancerat och nördigt fågelprat, så är Pjodden det man ska lyssna på. Här samtalar Mats Waern, Jonas Bonnedahl & Magnus Hellström om riktigt avancerad artbestämning och oftast om aktuella ämnen och fågelfynd.

Lärorikt för den som tagit nästa steg i fågelskådning och väldigt intressant, men en viss förkunskap om fåglar och fågelskådning krävs nog om man ska kunna ta till sig denna podd. För en nybörjare eller bara lite allmänt intresserad kan nog Pjodden uppfattas som exkluderande och för nördig.

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/1434732310/pjodden

Naturmorgon

Ingen ren fågelpodd, men platsar definitivt på listan över poddar som tål att lyssnas på. Naturmorgon i P1 fanns långt innan någon visste vad en podd var, och detta program sänds lördagmorgnar i radion. Som fågelskådare som var uppe med tuppen missar man oftast programmet, eller lyssnar delvis när man är på väg i bilen mot någon fågellokal.

Som podd funkar den dock bra, då kan man välja när man lyssnar på den och pausa och lyssna om. De har även en fågelsångsskola i underpodden ”Livet enligt naturmorgon”

 

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/308296178/naturmorgon

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/1243997670/livet-enligt-naturmorgon

Veckans fågel

En 38 avsnitt lång podd, med korta poddavsnitt om varje fågel. Anders Wigren och Clara Walin pratar om en fågel i taget och berättar hur den låter, var man kan hitta den osv.

En bra podd för nybörjare som vill lära sig mer om fåglar. När den sändes följde den året och de diskuterade t ex lövsångare i slutet av april när de anländer. Men podden saknar annars aktuella referenser och går utmärkt att lyssna på när som helst.

 

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/1228182089/veckans-fagel

Bannerheds bevingade vänner

Ett radioprogram som sänts på P1. I 10 avsnitt får man lyssna på Tomas Bannerheds betraktelser i naturen. Bannerhed har verkligen ett annat perspektiv än vad den vanlige fågelskådaren har och han tar en verkligen med i sina upplevelser.

Denna podd kan säkert upplevas som lite svår och finkulturellt snobbig för vissa, men ger man den lite tid och anstränger sig så tror jag att den kan uppskattas av de flesta.

Vi fågelskådare kan behöva lite nya perspektiv ibland.

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/988421314/bannerheds-bevingade-vanner

P2-fågeln

 

Från 1963-1993 sändes Pausfågeln i radio. Ett kort program där Nils Linnman och  Sten Wahlström samtalar om och lyssnar på fåglar. När SR la ner pausfågeln så blev folk tokiga och 1994 återuppstod då programmet som P2-fågeln med delvis omarbetat material.

P2-fågeln sändes mellan 1994-2005 och sedan 2009 har det funnits på nätet.

162 avsnitt med diskussioner och fågelsång gör detta till ett gediget arkiv om man vill lära sig mer om fåglar och deras läten.

Lyssna: https://poddtoppen.se/podcast/314433326/p2-fageln

Detta är de poddar jag lyssnar eller har lyssnat på. Pjodden och Pippipodden är de levande poddarna som fortfarande levererar nya avsnitt. Naturmorgon sänds också varje vecka, både i radio och som podd. De andra har somnat av men har man inte lyssnat på dem är de värda att lyssna på.

P2-fågeln tycker jag att man dessutom kan använda som ett arkiv för att söka upp en specifik fågel och lära sig mer om.
Då kan man gå in direkt på webbsidan https://sverigesradio.se/p2fageln

Jag tar gärna emot tips på fler bra poddar om natur och fåglar, så om jag missat någon får ni gärna höra av er och tipsa mig.

 

Nedklottrat den

av

Kategori:


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg