Fåglar jag fotat – större korsnäbb

Korsnäbbar är ett gissel när man skådar fågel. Vi har framförallt två arter i Sverige. Mindre och större korsnäbb. Någon jättestor skillnad i storlek är det inte, men får man en bra titt på dem så kan man skilja på dem ganska lätt.

Problemet är att man sällan får den möjligheten utan de flyger oftast bara förbi och låter. Det går givetvis att skilja på deras läten, men den som påstår att det är lätt ljuger. Deras lockläten som ljuder lång väg i skogen är en komplex historia och det finns överlapp mellan arterna.

Mindre korsnäbb är vanligare så för det mesta är det den, och det finns ett ganska tydligt läte som jag vågar mig på att bestämma en fågel till större korsnäbb. Annars vill jag helst att de ska sätta sig ner så att man ser näbben tydligt.

Vi har en tredje art korsnäbb som dyker upp då och då och det är bändelkorsnäbb. Den har ett trevligt trumpetläte som möjligtvis kan förväxlas med domherre eller med ett varningsläte från mindre korsnäbb, men detta läte är mer rytmiskt och 2 eller 3 stavigt.

Dessutom har bändelkorsnäbben den goda smaken att ha tydliga vita vingband som gör den väldigt lätt att skilja från övriga korsnäbbar.

Bilden ovan är fotograferad vid Rålkhäll norr om Västerås i januari 2013


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.