Fåglar jag fotat – större hackspett

Det är många större fåglar just nu. Men just större hackspett är ju inte en av våra större hackspettar. Spillkråka, gröngöling, gråspett och vitryggig hackspett är alla större. Mindre hackspett, tretåig hackspett och göktyta är mindre och även den nationellt utdöda mellanspetten.

Ett korrekt namn borde snarare vara ganska stor hackspett.

Men den är vanlig vår större hackspett så om man satte ihop alla hackspettar i varsin hög så skulle den större hackspettshögen bli större än de andra högarna. Troligtvis skulle den bli större även om man la ihop alla andra hackspettar i en gemensam hög.

Men snygg är den i alla fall och man kan skilja på hanar och honor genom den röda fläcken i nacken. Det är hanar som har den.

Ungfåglarna har rött huvud och under sommaren brukar det då och då komma rapporter om vitryggig hackspett och även mellanspett.

I min mormors fågelbok finns det ett kryss på mellanspett, men vad jag vet har hon aldrig varit iväg till Östergötland där det fanns mellanspett då, så jag misstänker att hon sett en ung större hackspett.

Fotot ovan är taget i skogen vid Hagabergsskolan. Tror jag, för jag minns inte helt säkert.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.