Nu blir det mellandagar

gråspett
För en annan som inte är religiös och firar jul av helt andra anledningar än en påhittad födelsedag för en troligen påhittad person så börjar mellandagarna redan på juldagen. Ibland lyckas man dessutom klämma in några mellandagar före julafton så att man får ännu fler av dem.
I år ska jag jobba alla vardagar så jag är ganska glad att jag inte är religiös. På så vis får jag ändå en del mellandagar att njuta av.
Många brukar använda dessa mellandagar och framförallt den 25 som en hemvändardag och umgås med gamla ungdomsbekanta. Det har jag också gjort när jag varit hemma och firat jul, men i år har jag ingenting sådant inplanerat.
Däremot har jag börjat en annan kul tradition med att hitta en gråspett kring jul. Av totalt 4 observationer av gråspett så har 2 setts på julledigheten. Den första var för två år sedan i Luleå och förra året såg jag en utanför Gävle.
I år firar jag hemma och måste således se en gråspett i Västmanland. Frågan är bara vart jag ska bege mig för att lyckas med det. I Skinnskatteberg och Fagersta kryllar det av gråspett om man frågare de lokala skådarna. I Västerås kommun är det däremot en tung raritet, men den observeras här på några platser.
Eftersom jag saknar den i min hemkommun skulle det sitta riktigt fint med ett kommunkryss, men samtidigt så känner jag verkligen för att fortsätta min tradition och vill vara säker på att hitta en och då lockar de säkrare lokalerna norrut lite mer.
Nåja, jag har en dag på mig att bestämma mig, för planen är att ge mig ut till skogs på Annandagen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.