Jag sysslar ju lite med ringmärkning. Jag ringmärker dock inte själv utan har lagt allt mitt krut på att vara assistent. Sätta upp nät, plocka fågel, föra protokoll och i vårt fall i Västerås sköta mycket administrativt runt omkring som att ha kontakt med kommunen, sköta statistik och rapportera in fåglar vi ringmärker till Ringmärkningscentralen och på Artportalen.

Det är viktigare att de yngre får ta plats och lära sig att ringmärka och mycket av ringmärkningen faller på att det är svårt att hitta duktiga assistenter, så därför fokuserar jag på just den biten.

Nu mitt i sommaren försvinner dock våra ungdomar till fågelstationer. Benjamin är på Kvismaren utanför Örebro och den andra unga killen som brukar vara med är nere på Ottenby och märker vadare.

Därför blev vi bara tre personer igår när vi skulle märka vid Önstensborg. Jag och en ringmärkare med sin flickvän. Efter en stund kom dessutom vår förra huvudmärkare som nu bor på Öland på besök så vi blev fyra.

Det var ganska lungt så det var ingen fara på taket och vid 9.30 blev vi återigen tre personer eftersom det var så pass lite fågel.

När vi skulle plocka ner näten vid 10.15 small det dock till. Ett meståg med unga talgoxar hade gått in i ett av näten och hängde på rad och var så gott som oräkneliga där de hängde som strumpor på tork.

Det var bara att plocka och märka. Totalt blev det 68 fåglar och merparten av dem kom alltså från den sista nätrundan och ett enda nät.

Det är inte över förrän den tjocka damen har sjungit passar väl in på denna omgång. 10.15 började vi plocka ner näten och kl 13 var jag hemma.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.