Skolgårdskryss delux

Skolgårdskryss delux

Jag kryssar ju fåglar på skolgården och i morse när jag stod och väntade på att eleverna skulle komma ut på sin förmiddagsrast konstaterade jag att det sträckte en hel del fågel. Järnsparvar, piplärkor och någon sädesärla och plötsligt hör jag också ett välbekant sugande läte. En rödstrupig piplärka. På platser som asköviken brukar de vara ganska enkla att få in. Det är bara att slå sig till ro och vänta på att höra dem. Vill man se dem får man kämpa lite hårdare, men det går det också.

Att jag skulle få in den på skolgården var inget jag räknat med även om jag hoppats och nu när det är mycket fågel i rörelse så kan man upptäcka lite allt möjligt på riktigt konstiga ställen. Så vill ni ha tomtkryss är det nu man ska ge sig ut på tomten och lyssna tidiga morgnar och sena kvällar.

På eftermiddagen när jag börjat göra mig i ordning för att gå hem kommer en elev som också är på väg hem och säger att det är en skata inne i skolan.

Jag går in och kollar och hör med kollegor, men ingen har sett eller hört någon skata. Eleven hade väl helt enkelt för livlig fantasi. Då kommer vår städare och säger att det är en stor duva i klassrummet hon städar.

Jag kunde ganska snabbt konstatera att grabben i första klass hade bättre artkunskaper än vår städare. Så något rätt har jag väl gjort med mitt fågeltjat.

Nu skulle jag bara få ut skatan, men det visade sig svårare att få ut städaren. Med moppen i högsta hugg ville hon jaga ut fågeln. Jag förklarade att jag visste exakt hur jag skulle göra och att ju fler vi var i klassrummet, desto mer stressad skulle den bli och till slut lämnade hon mig ifred med fågeln.

Nu var det bara att öppna så många fönster på vid gavel som det gick och sen var det bara att långsamt närma mig fågeln tills den fick nog av mig och flög ut.

Slutet gott, allting gott och trevlig helg på er. I morgon ger vi oss upp i ottan och ringmärker fåglar i Hamre våtmark.

Nedklottrat den

av


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg