Månadens fåglar – augusti 2022

Oj vad augusti gick snabbt. Den bara flöt ihop med juli och gick över i september utan att man hann fatta något.

På fågelfronten tog augusti vid som en förlängning av juli. Sträckskådning i kvicksund, avslutning av CES-säsongen vid Önstensborg och vadare vid Johannisbergs våtmark.

Vadare

Johannisbergs vattenpark som jag skrivit om fortsatte att locka mig och vi tog ofta små kvällspromenader och botaniserade bland vadarna som rastade där. Inga årskryss, men det var spännande eftersom fåglarna byttes ut från dag till dag. För att fylla på artlistan fick jag åka till Hjälstaviken där vi hittade en rödspov. En art Benjamin redan hade, men jag saknade.

Gluttsnäppa – Johannisbergs vattenpark

Skolstart

Semestern tog slut och ett nytt läsår på skolan inleddes så det var dags att börja jobba på skolgårdslistan igen. Vid första lunchpromenaden så hittade jag en familj törnskator på en åkerholme som jag spanat av noggrant redan under våren utan att hitta just törnskata. En blå kärrhökshane flög också förbi skolgården en eftermiddag och mot slutet av månaden hittade jag en smådopping i en av dammarna som jag rundar under mina lunchpromenader. 3 skolgårdskryss redan i augusti under mitt andra läsår tycker jag är riktigt bra jobbat.

Öland

Vårt styrelsemöte för BirdLife Sverige som jag deltog på var förlagt till Öland. En helg där vi utöver själva styrelsemötet även träffade stora delar av vår personal, på kanslit, fågelstationen och i Naturbutiken.

En del skådning lyckades vi också klämma in och jag som tog en extra dag ledigt för att få en resdag lyckades hänga in en aftonfalk redan på torsdagen. Två skogssnäppor som vi stötte vid en damm intill vägen i Bredinge rapporterade jag och det visade sig vara en ny art på Öland för mig, men jag är ytterst skeptisk till det.

Triberga

Lördag morgon innan frukost och styrelsemöte hittades en rosenstare på Ölands södra udde och årskryss nummer två var ett faktum. Sen lyckades jag faktiskt att rota fram en kaspisk trut på egen hand. Trutar är svåra och inget jag grottat ner mig i, så givetvis behövde jag få min bestämning bekräftad av en skådare bredvid mig, men det var en kaspisk trut och årskryss nummer tre kunde konstateras. Nu var jag ikapp Benjamin på årslistan och en sandlöpare eller prärielöpare som setts norr om fågelstationen skulle kunna hjälpa mig att gå om honom, men jag var lite för lat för att ge mig ut dit efter avslutade möten. Dessutom ville jag hem.

Ringmärkning

Vår CES skulle avslutas och det gick riktigt trögt vid Önstensborg. De tre sista omgångarna gav totalt 5 fåglar och de två sista en fågel per omgång. Upp tidiga morgnar för att vänta några timmar på något som aldrig kom kändes det som.

Desto roligare var det att börja förbereda oss inför höstens märkningar. Jag hade kontaktat kommunen innan jag gick på semester för att få märka på en ny plats. En mer publik plats, men också en plats där det rastar en hel del fågel. Hamre våtmark skulle göras i ordning och när allt var klart med kommunen och Mälarenergi som ansvarar för själva våtmarken var det bara att få ihop gänget för att röja nätgator och fixa märkplats.

Vi började lite smått och fick upp 5 nät och kunde komma igång sista helgen i augusti. Med dessa 5 nät fångade vi och märkte 64 fåglar första morgonen. Regn dagen efter gjorde att det bara blev en dag den helgen, men vi gjorde ett försök med kvällsmärkning i veckan efter vilket gav 28 fåglar. En riktig rivstart helt enkelt.

Sen var augusti slut och september tog vid och jag gissar att det blir en del ringmärkning när jag summerar den månaden.

Antal inrapporterade arter: 122 (nytt rekord)

Arter på Skolgårdslistan: 49

Antal fältdagar: 31

Antal X: 0

Antal årskryss: 4

Minnesvärda observationer: 

  • Aftonfalk vid Triberga
  • Rosenstare på Ölands södra udde
  • Lövsångarbonanza på Hamre våtmark
  • Smådopping på skolgårdslistan

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.