En underbar helg på Hamre

En underbar helg på Hamre

I maj 2020 skrev jag ett inlägg om hur glad jag var att vi äntligen hade kommit igång med ringmärkningsverksamhet på hemmaplan. Nu har vi tillsammans genomfört 3 CES-säsonger och är inne på vår tredje höstsäsong.

Då var problemet att få ihop folk som kunde ringmärka, men vi fick ihop ett litet gäng och sen var målet att skapa en gemenskap och tillsammans lära varandra och skapa en kontinuitet.

Själv hade jag ingen erfarenhet, men i min önskan att få vara med, främst för att ge Benjamin en möjlighet att lära sig hade jag noterat hur många ringmärkare runt omkring slet ensamma. Hemma i Västerås hade all form av ringmärkningsverksamhet upphört för flera år sedan för att folk blev ensama.

Därför var det jätteviktigt att bygga något mer kontinuerligt och jag tog steget tillbaka och fokuserade mer på administration och att hålla ihop gruppen.

Järnsparv

Med kloka ord från Gittankvittrar om att ringmärkning ska vara roligt i ryggen blev jag ibland en bromskloss när mer ivriga viljor ville slå på stort. Vi får absolut inte ta på oss för stor kostym. En CES ska vara basen för vår verksamhet och en höstmärkning ska vara vår belöning.

Idag kände jag verkligen att vi är på god väg att bygga upp något riktig bra som kan vara länge. Gemenskapen och glädjen jag känner när jag går till vår nya märkplats och när jag går därifrån går inte att beskriva.

När vi dessutom blir så rikligt belönade som vi blev idag så spelar det ingen roll att jag knappt sovit i helgen. Jag har ändå fem dagar på mig att vila upp mig på till nästa helg så att jag kan ge järnet igen.

Jag missade ju blåhakarna förra helgen och när vi blev utan blåhake under lördagens märkning kändes det lite småsurt, men vi fick gott om fågel och ganska artrikt så jag var glad ändå.

Blåhake

När vi idag gick vår nätrunda kl 07.30 satt det en blåhake i ett av näten och jag instagrammade ”dagens blåhake”, för inte trodde jag väl att det skulle bli fler, men det blev faktiskt 3 till blåhakar.

Rundan efter den första blåhaken hade vi en till, men det var Benjamin och Petters upprymda läten borta från det nya nätet som väckte vår uppmärksamhet när vi satt vid bordet och väntade.

Vi satte upp det nätet för en specifik art och deras breda leenden när de kom mot bordet gick inte att ta fel på. De hade fångat en kungsfiskare.

Kungsfiskare

Nu blev det riktig uppståndelse och eftersom de också la upp bilder på vår interna chatt avbröt några som bodde nära sin frukost för att komma ner till märkplatsen. Vår huvudmärkare hade dessutom turen att komma mitt i all denna uppståndelse. Hon hade sin dotter med sig för första gången. Vilken storartad debut att vara med på ringmärkning.

71 fåglar hanterade vi totalt idag och igår 56 vilket ger en total på 127 fåglar och 16 arter under helgen. Riktigt kul och vid Hamre våtmark har vi skapat en fin mötesplats för fågelintresserade som kommer förbi under förmiddagarna och tittar till oss och de som känner sig sugna får jättegärna vara med och hjälpa till.

Nu har vi flera unga fågelintresserade på gång och jag hoppas verkligen att ännu fler hittar oss och vem vet. Någon av dem kanske blir intresserade av fågelinventering också.

Nedklottrat den

av

Kategori:


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg