Månadens fåglar – September 2022

När jag satte mig för att skriva månadens fågelrapport så frågade jag Benjamin vad vi gjort under september. Har vi skådat något eller har vi bara ringmärkt?

Jag var visserligen till Falsterbo i början av månaden, men hade vi skådat något efter det? Vi kunde inte dra oss till minnet något besök i Asköviken, Hjälstaviken eller Frövisjön under september.

En snabb titt på årslistan visade dock att vi hade varit i Asköviken minst en gång och även två vändor till Stora Rytterne kyrkoruin.

Falstebo Bird Show

Månaden började med att jag åkte till Falsterbo för att vara en av styrelsens representanter. Lite skådning hade jag också tänkt att hinna med och om vindarna ligger rätt fanns goda chanser till trevliga rovfågelobsar.

Så blev det inte utan sträcket var väldigt dåligt även om jag som västmanlänning aldrig får chans att se ens tre bivråkar i skruv.

Helgen slutade med en sandlöpare som enda årskryss och en trasig tur. Men jag hade trevligt och fick träffa många trevliga människor.

Ringmärkning

Som jag skrev kunde jag inte minnas tillbaka om vi gjort annat än ringmärkt. För ringmärkning av fåglar blev det även den helg vi inte var hemma. I Hamre våtmark ringmärkte vi 404 fåglar i september och roligast av dessa var två kungsfiskare och ringmärkningen fortsatte in i oktober.

En helg gav vi oss upp till Gävle och då bjöd jag och Benjamin in oss till Blåhakemärkningen. Där fick vi vara med när de ringmärkte en sparvuggla och en morkulla. Riktigt trevligt att få vara med på en annan märkning och få inspiration och se hur de löst vissa praktiska saker.

Årskryss

Jag fick ju in ett årskryss på Falsterbo, men annars var det glest mellan årskryssen. Ett besök i Asköviken med rödstrupig piplärka som sig bör i början av september.

Strax därefter fick vi bud om att en härfågel siktats vid Stora Rytterne kyrkoruin. Tiden var lite knapp för oss, men vi drog en chansning på att hinna få syn på den under tiden Felle tränade fotboll. Det gick ju inte bra, men någon dag senare gjorde vi ett nytt försök och då gick det vägen.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 119 (nytt rekord)

Antal fältdagar: 30

Antal X: 0

Antal årskryss: 3

Antal skolgårdskryss: 1 (rödstrupig piplärka)

Minnesvärda observationer: 

  • Härfågel är alltid kul
  • Ringmärkt kungsfiskare
  • Ringmärkt sparvuggla
  • Ringmärkta blåhakar
  • Rödstrupig piplärka på skolgården

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.