Fåglar jag fotat – Tretåig hackspett

Tretåig hackspett är en småjobbig fågel att hitta. Den förekommer ganska sparsamt här omkring Västerås där jag bor och man får ofta jobba hårt och ofta utanför kommunen för att få in den på sin årslista.

Jag kryssade den vid Färna ekopark där den förekom i ganska stora antal när jag började skåda på allvar, sen försvann granbarkborren och populationen spred sig och så var den besvärlig att få in på årslistan igen.

Sen brann halva Västmanland upp sommaren 2014 och då hände något helt makalöst. Brandområdet invaderades helt av tretåig hackspett och folk kom långväga för att se på dem. Det trummades flitigt redan på hösten 2015 och under vintern och vårvintern var det så gott som omöjligt att inte hitta en tretåig när man besökte brännan.

Då var det också ganska enkelt att fotografera dem, annars har jag mest svurit för att de suttit högt i någon gran och varit svåra att fota.

Lika snabbt som de dök upp under hösten 2015 så försvann de efter en häcksäsong 2016 och hösten och vintern som följde var den så gott som borta från området.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.