Musikhjälpenrallyt

Som ett litet avbrott bland alla fåglar jag fotat, kan det vara bra att berätta om lite annat som händer just nu.

December är en mörk månad med lite tid till fågelskådning. Därför blir det lite extra krydda när Musikhjälpen drar igång. För vi fågelskådare har ett artrally som pågår samtidigt. Det handlar om att se så många fågelarter som möjligt under Musikhjälpen och sen skänka minst 1 krona per art man kryssat.

För att ge oss lite extra skådarljus så tjuvstartar vi och börjar vårt rally lördagen innan Musikhjälpen drar igång. Det ger oss 2 helger med skådning förutom de arter man kan lyckas se eller höra hemma eller på jobbet.

En krona per art blir inte så mycket, men vi siktar på att få många som är med istället. Vilket gör att jag blir en smula tjatig i vår lokala facebookgrupp, men det får de andra stå ut med.

Mitt och Benjamins rally

Vi startade i lördags genom att ge oss ut och leta fåglar lite på måfå här hemma i Västerås. Lite fåglar på matningen hemma först, sen drog vi till Hökåsen och hittade en turkduva och sen vidare mot Hemfallet för chans på lite hackspett, men det blev bara gröngöling och större hackspett. Spillkråka och tretåig hackspett missade vi. På väg tillbaka till Västerås stannade vi i Forsby och tittade på en strömstare.

I Västerås tog vi ett besök i skitviken och hängde in trutar, måsar, tamduva, gråhäger och kungsfiskare. Roligast var dock den smådopping vi hittade där. Lokalen var tidigare en säker vinterlokal för smådopping, men efter att kommunen röjt och gjort fint runt stränderna försvann de.

Dagen efter åkte vi med VOF på lusseskådning. Då blev det besök vid HOF:s matningar i Köping och Skinnskatteberg och sedan över Ramnäs och Surahammar hem. Mesar, bofink och en fjällvråk på vägen hem.

Sen har jag fortsatt att ha kikaren till hands på skolgården om något roligt flyger förbi. I måndags kunde jag inte fylla på artlistan, men idag blev det tre nya arter. Kungsfågel i granarna på lunchpromenaden och sen en dubbeltrast som flög förbi skolgården och en ormvråk en bit därifrån.

42 arter har jag kommit upp i och Benjamin sladdar lite med 38 arter. Men till helgen ger vi oss ut i jakt på både årskryss och musikhjälpenkryss. Vi måste bara hålla koll på väderleksprognoserna och klä oss ordentligt.

Haka gärna på i rallyt. Skådarhjälpen hittar du här.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.