Årskryssar ugglor

Vi har ju smugit igång ugglesäsongen, men det är fortfarande lite väl tyst i uggleskogarna och just nu blåser det lite för mycket för att jag ska ge mig ut. Men en tur i skymningen har vi hunnit med idag. Jag och Benjamin.

Årets inledning av ugglesäsongen är dock en smula unik för oss. Inte på grund av tystnaden, det har vi varit med om tidigare och inte så konstigt med tanke på att vi brukar vara ganska ivriga att komma igång. Snarare är det säsonger som den 2021 när vi haft alla ugglor ropande redan innan februari var slut som är unika.

Nej, i år handlar det om att vi trots tystnaden redan årskryssat 6 ugglor. Faktum är att den enda uggla vi hört i år är en kattuggla som ropade på håll. Resten av ugglorna har vi sett. Så frågan är vilken uggla som blir den första vi årskryssar på lätet i år. Räknar vi bort tornuggla och fjälluggla som vi aldrig ser eller hör så har vi bara 3 ugglor kvar att kryssa på årslistan. Jorduggla, hornuggla och pärluggla.

Pärluggla har jag inte sett sen jag var liten, så den blir nog svår att få in visuellt. Den brukar jag bara höra. Jorduggla brukar jag aldrig höra, den brukar man årskryssa över någon våtmark eller åker under vårflytten eller under sommaren. Hornuggla är det lite både och med, ibland ser man dem från vägen när de födosöker över något fält. Ibland hör man dem ropa från någon dunge och vissa år årskryssar man dem först under sommaren när deras ungar tigger. Vi får se helt enkelt.

Ugglorna jag årskryssat i år så här långt.

Berguv 1/1

Vi drog till Falun för att se på en lappmes och då passade vi också på att årskryssa berguv i gruvan. Ganska lätt årskryss. Den satt där folk sa att den borde sitta, men vi fick placera oss klokt så att solen försvann bakom gruvlaven.

Sparvuggla 3/1

Vi hade varit ute på en skogstur för att hänga in lite skogsarter och på vägen hem tog vi en sväng förbi Sätrarna strax norr om Västerås för att få chans på fjällvråk trodde vi. Istället hittade vi en sparvuggla i en björk.

Kattuggla 10/1

Berguv är tidig att börja ropa så vi åkte ut till en tämligen säker plats för att få höra den, men just denna kväll höll den tyst, men när vi åker därifrån kommer en kattuggla flygandes mot bilen. Tack och bock för det årskrysset.

Hökuggla 5/2

Hökuggla är en art man brukar se mer än höra här i Mälardalen. Den här vintern har det dock varit glest med övervintrande hökugglor så när det larmades en som födosökte tillsammans med en lappuggla utanför Fagersta tog jag och Benjamin en dagstur dit. Lappugglan lyckades vi inte se, men hökugglan fick vi in på årslistan.

Lappuggla 11/2

Vi var ute på en av våra tysta ugglerundor i skogarna och helt plötsligt satt den bara där på ett hygge intill vägen. En ståtlig lappuggla som vi han kolla på ett tag innan solen gick ner och det blev lite svårt att se.

Slaguggla 19/2

Blåsten gjorde att vi inte var speciellt sugna på att lyssna efter ugglor, men en liten biltur i skymningen kanske kunde ge oss något oväntat möte tänkte vi. Det gjorde det. Längs skogsvägen där det var lite bredare på ena sidan satt den i en björk. Slagugglan. Vårt sjätte uggleårskryss och inget av dem har vi tagit på läte.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.