Ugglor och örnar

Mars är en ugglemånad och då håller jag koll på väderleksprognoser efter bra uggleväder. Svaga vindar underlättar lyssnandet och helst ska det vara sydliga vindar. Igår kväll såg det bra ut och kvällen innan hade det rapporterats en hel del ugglor i de skogar vi brukar röra oss när vi är ute efter ugglor.

Det var dock tyst på de flesta stopp vi gjorde i går kväll. Men på andra stoppet hörde Benjamin en trolig slaguggla. För långt bort för mig, så vi åkte lite närmre och mycket riktigt, där satt en slaguggla och ropade och fick svar från sin hona.

Slagugglan har i mina öron det mäktigaste lätet i vårvinternatten så en duett med herr och fru slaguggla gjorde definitivt vår ugglekväll även om övriga stopp var tysta.

Örnräkning

Idag var det så dags för den årliga örnräkningen här i Mälardalen. Ett evenemang som engagerar fågelskådare runt om hela Mälaren och Hjälmaren och långt upp i bergslagen. Jag stod tillsammans med Benjamin och Petter vid Frövisjön där Unga Fågelskådare i Västmanland bjuder in till offentlig räkning. Men vi får tyvärr inte så många besökare.

Örnräkningen har ändå blivit en ganska trevlig tradition och även om Frövisjön inte är den örntätaste lokalen i kommunen så ger två timmars skådning där en hel del annat och just denna tid är det en del vårfåglar som flyger förbi och rastar på strandängarna.

Skogsduva blev årskryss för både mig och Benjamin och sen var det lite gäss och svanar i rörelse samt en trana som spatserade omkring ensam.

Tre havsörnar kunde vi räkna in och vi hade en förbiflygande fjällvråk och två ormvråkar och landade totalt på 29 arter vilket är ganska trevligt en kylslagen vårvinterdag från ett och samma ställe.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.