Månadens fåglar – augusti 2023

En månad som man verkligen fick uppdatera minnet med fältdagboken på Artportalen för att få någon koll på. Ganska mycket av augusti har regnat bort och vårt huvudfokus har legat på att hitta dagar att ringmärka på.

Ringmärkning

Vår CES-säsong på Önstensborg skulle avslutas och vädret var vår största motståndare. Samtidigt har vi vädret att tacka för att det inte blev som förra året då det var så torrt på märkplatsen att vi bara fick 4 fåglar totalt på de tre tillfällen vi märkte. En siffra vi slog redan första märkningen i år.

I år var det däremot ett evigt pusslande och vi fick sätta oss själva i standby-läge för att vara beredda att märka så fort vi hade uppehållsväder. Första märktillfället höll dock på gå helt åt skogen då de lätta regnskurarna blev till ett ihållande regn i 2 timmar och kvällen slutade med endast 8 fåglar. 4 märkningar och 4 kontroller.

De andra två märkningarna blev dock bättre. 2 morgnar med mer normala siffror för Önstensborg. Totalt slutade säsongen på 182 märkta fåglar och 44 kontroller.

Parallellt med slutet på vår CES förberedde och påbörjade vi årets höstmärkning vid Hamre våtmark. Vi höll koll på vattnet och kollade att alla nätgator var intakta med stolpar och flyttade ut bordet som någon/några släpat undan. 5 gånger hann vi märka på Hamre i augusti. 173 märkta fåglar och 8 kontroller. En riktigt trevlig start. Nu väntar vi på att det ska sluta regna så att vi hinner märka lite blåhakar i år också.

Kvicksund

Vår sträckskådning vid Kvicksund fortsatte som vanligt in i augusti. I år regnade dock det mesta bort, men mellan skurarna hade vi ganska trevligt sträck på måsar och tärnor. Själv kunde jag bara delta en onsdag i augusti den sämsta av årets 4 omgångar. Men 2 dvärgmåsar och 3 turkduvor gladde oss. Sen kan man inte frånse att oavsett fågel så är våra onsdagar vid Kvicksund riktigt trevliga rent socialt.

Öland

Näst sista helgen i augusti har vi styrelsemöte på Öland där vi börjar med en workshop tillsammans med personalen på kansliet, Ottenby fågelstation och Naturbutiken.

Det ger också lite extra tid för skådning och eftersom vi håller mötet på södra udden så kan vi utnyttja varenda liten bensträckare till att skåda lite.

Bortsett från fredag morgon blev det dock ingen riktig sammanhängande tid för skådning. Både lördag och söndag blev morgonskådningen spolierad av dimma. Men fredagmorgonen gav en obestämd islom. Mest troligt en vitnäbbad, men avståndet var groteskt långt så inte ens de mer rutinerade sträckskådarna på plats vågade spika den.

Årskryss sista dagen

Sista augusti kom ett larm på vårt lokala BAND om att två stripgåsar på Löga, så det blev till att åka dit direkt efter jobbet.

Det är ju lite parkanka över stripgås eftersom de inte har sitt naturliga utbredningsområde utan de stripgäss vi då och då ser i Sverige härstammar från parkfåglar i Europa.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 80

Antal fältdagar: 19

Antal X: –

Antal årskryss: 2

Årskryss Vstm: 2

Minnesvärda observationer: 

  • Stripgås på klappavstånd
  • Sträckande bivråkar på skolgården
  • Ob islom vid Stenåsa

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.