Fågelmello 2024 – deltävling 1

Då var det dags för årets fågelmello. Finalister och Andra chansen från förra året ställs nu mot nya motståndare som ses här i Gäddeholm lite mer sparsamt. Mest under flytt eller som tillfälliga gäster.

1. Rörsångare

Förra årets vinnare, som beskrevs av en elev som en rappare. Trivs i stora vassområden där den sjunger sena kvällar, nätter och morgnar. Mer sporadiskt kan man höra dem sjunga under dagtid.

Kommer till oss i början av maj och stannar till september, oktober. Men under hösten för de en tillbakadragen tillvaro och är svåra att se och höra.

2. Lövsångare

Sveriges vanligaste fågel som kommer till oss i slutet av april och häckar i hela Sverige. Flyttar till Afrika under vintern. En tuff resa för en liten fågel. Ses sällan, men känns igen på den lite gnälliga sången ”Snälla mamma kan inte jag få gå på bio”.

3. Svarthätta

En av våra vanligaste sångare, hittas där det finns träd och flyttar inte så långt. Eftersom de också äter bär kan några svarthättor till och med stanna kvar i Sverige vissa vintrar.

4. Gröngöling

En av våra största hackspettar. Älskar att äta myror, så finns det gott om myrstackar kan man vara säker på att det finns gröngöling där. Gräver djupa hål i myrstackarna. Om våren hör man deras ljudliga sång på långt håll.

5. Rödbena

En fågel som gör skäl för sitt namn. Lysande röda ben. Strandängarnas gaphals som hörs ordentligt när de vaktar sina revir bland tuvorna. Flyttar inte långt och kommer tillbaka så fort isen går upp.

6. Korp

Vår största kråkfågel. Stor och svart ses de ofta patrullera sina revir tillsammans. De har fått sitt namn från hur de låter. Korp, Korp hör man dem ropa över skogen när de oftast flyger två och två.

Det var deltävling två.


Kommentarer

Ett svar till ”Fågelmello 2024 – deltävling 1”

  1. Korp såklart

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.