Benjamin är hemma
Efter 6 veckor i Kvismaren så kom Benjamin hem under augusti och jag fick någon att skåda med. Det blev några kvällsturer för att leta vadare i Frövisjön och Johannisbergs vattenpark. Några större sensationer hittade vi inte bland vadarna.
Däremot hittade vi en ung småfläckig sumphöna vilket gladde oss båda. Det är en liten doldis på strandängar som lättast upptäcks på spel under vår och sommarkvällar och nätter. Jag har tidigare bara sett småfläckig sumphöna två gånger. En gång i Asköviken och en gång uppvisad på Ottenby fågelstation.
Resten av tiden som Benjamin och jag spenderade tillsamman ägnade vi oss åt ringmärkning. Lite fotboll hann vi också med när AIK kom till stan och besegrade VSK.
Mer om ringmärkningen under en egen rubrik. Han drog till Norrbotten med NPG en vecka så han missade alla kvällar vid Kvicksund i år. Men det var inga stora kvällar han missade.
Ny skolgård
Jag har inte bytt jobb, men skolan jag jobbar på växer och ska flytta in i nya lokaler 2026. Fram till dess har vi två mindre skolgårdar. En för lågstadiet och en för mellanstadiet. Jag följde med mina tvåor som blev treor till Malmbacken där mellanstadet huserar.
Det är en intressant skolgård med skogen ända in på knuten. Där har vi till skillnad från den andra skolgården mer riktig skog som jag utforskar lite lätt. Tofsmes och svartmes hörs nästan dagligen och det är mer skogsfåglar. Tyvärr är det inte riktigt samma rörelse på andra mer våtmarksberoende fåglar där och jag saknar mina promenader runt dämmet.
Jag hoppas kunna få till en trevlig matning i vinter. Det blir dock svårt att locka dit annat än mesar, spettar och nötväckor.
Första veckan i augusti hade vi riktigt få barn. Jag fick då möjlighet att ta en dag där jag utforskade skogen vid vår blivande skolgård. Jag hade hittat ett kärr på kartan som jag undrade om det gick att göra utflykter till.
Från vägen vid nya skolan är det först en liten sänka i terrängen som var ganska snårig och svårforserad. Det krävs nog fler besök för att hitta en enklare väg, alternativt får vi röja en väg någonstans. Runt kärret var det riktigt fint och man fick skogskänsla trots att skogen var ganska ung.
Ringmärkning
Sen vi började märka fåglar på Hamre våtmark blir augusti en ganska intensiv ringmärkarmånad för oss. Dels ska vi avsluta CES-märkningen med tre märktillfällen under månaden. Dels ska vi fixa i ordning Hamre våtmark för höstmärkningen. Dessutom vill vi också hinna med lite ringmärkning i Hamre.
Fem märktillfällen lyckades vi få till på Hamre under augusti i år. 4 morgonmärkningar och 1 kvällsmärkning. Jag och Benjamin fick bara två tillsammans. Jag drog till Öland en helg och han drog till Falsterbo sista helgen.
246 fåglar märktes och roligast var att vi fångade en hel del lövsångare. En art som vi inte fångade så många av förra året. Rörsångare och sävsångare fångade vi också många av. Många fler än något tidigare år på Hamre. Bäst var annars artantalet 28 arter redan under augusti.
Två av arterna var helt nya för oss. Rosenfink och gulärla. Ytterligare två arter var nya på lokalen för oss. Svartvit flugsnappare och grå flugsnappare. Hamre våtmark har verkligen kommit att bli ett favoritställe som fortsätter att överraska oss med nya arter. Både väntade och oväntade. Mer kommer det bli i september.
En sväng till Öland
Som medlem i BirdLife Sveriges styrelse måste jag åka iväg på styrelsemöten. Så värst måstiga är de inte. Det är en trevlig skara styrelsemedlemmar som jag trivs att umgås med. Eftersom det är en fågelorganisation så blir det tid för fågelskådning också.
I augusti brukar vi ha möte på Öland och träffa personal på kansliet, fågelstationen och Naturbutiken. Mötena hålls givetvis på Ottenby.
Den enda fågeln jag rapporterade i år var en prutgås. Det var det enda årskrysset jag hängde in under den helgen. Jag blir lätt lite lat med att rapportera på Ottenby. Det är så mycket fågel och jag har en ambition att vara noga med rapporter. Då blir det lätt för mycket.
Något som var mycket roligare än att årskryssa fåglar var att jag äntligen lyckades hitta grönfläckiga paddor. De sätts visserligen ut i bevarandesyfte, men det är ändå kul.
Månaden i siffror
Antal inrapporterade arter: 94
Antal fältdagar: 19
Antal X: – 0
Antal årskryss: 1 (prutgås)
Årskryss Vstm: 1 (blåhake)
Minnesvärda observationer:
- Tornfalk nytt skolgårdskryss
- Gluttsnäppa på sovrumslistan
- En ung småfläckig sumphöna i Frössvibäcken
- Lärkfalk på tomtlistan
- Rosenfink ringmärkt på Hamre våtmark
Lämna ett svar