Månadens fåglar – september 2024

En ny månad är klar för bokslut på bloggen. Söderut som t ex på Öland är oktober den hetaste månaden, men här hemma i Västmanland brukar det vara hetast i september för att sedan sakta bli färre och färre fåglar under oktober.

För min del har det mest blivit skådning på jobbet under veckorna och under helgerna har vi ringmärkt på Hamre våtmark vilket gett en hel del fina fåglar i fångsten.

Benjamin flyttar till Öland

Den 7:e stämplade Benjamin in på Ottenby fågelstation för en egenkonstruerad och högst frivillig form av värnplikt. Nu när han tagit studenten så har han en gyllene möjlighet att spendera lång tid på fågelstationer så nu är planen att han ska vara där fram till mitten av november när stationen stänger för vintern och sen åker han dit när den öppnar för våren igen.

Vi fick med oss Felle och NPG på resan ner och vi hade en fin helg på Öland som inte ägnades åt fågelskådning till 100%. En kort guidning på station av Benjamin och lite sköna promenader i solen och vinden och lite fågel för mig.

Skolgårdskryss

Under vardagarna har jag gott om tid att lyssna efter mestågen och hoppas att de ska ha med något roligare, men det har mest varit mesar och kungsfåglar hela tiden. På måndagar har jag nu börjat ha naturskola med våra tvåor vilket ger mig en möjlighet att besöka Råmarbo dämme lite oftare än jag gjort resten av terminen.

Första lektionen gick runt dammarna för att bekanta mig med gruppen och låta dem bekanta sig med omgivningarna vi kommer att tillbringa tid med. Jag hittade en smådopping som jag ville visa gruppen och när vi stod där hörde jag ett bekant läte jag hoppats länge på vid dammarna. En turkos pil for snabbt över vattenytan. Äntligen en kungsfiskare som jag haft som potentiellt skolgårdskryss sen jag började på Gäddeholmsskolan.

I övrigt försöker jag vara så flitig jag kan med att rapportera fåglar runt skolgården för att få en så god bild av när arter lämnar och kommer till området runt skolan.

Ringmärkning på Hamre våtmark

September är den månad vi märker mest i Hamre och i år blev det 9 fulla morgonmärkningar och en kvällsmärkning. Kvällsmärkningen var Benjamins sista märktillfälle på Hamre i år eftersom han åkte till Öland efter den.

Totalt märkte vi 499 fåglar under september och när jag var på Öland med familjen hade vi dessutom vår bästa dag någonsin på Hamre med 100 fåglar fångade. 86 märkta och 14 kontroller. (redan märkta fåglar som vi kontrollerar). Vår första 100-dag.

Inledningsvis under september är blåhake vår målart och efter att ha fångat noll blåhakar förra året var det glädjande att vi i år lyckades fånga och märka 5 st.

En tjusning med ringmärkning under hösten är förändringen av artsammansättningen som sker. I början är det sävsångare, rörsångare och lövsångare som står för mängderna och under september ser man förändringen mot senare arter som trastar, gransångare och siskor. Just gransångare verkar ha haft ett bra år i år. I alla fall om man ska gå efter siffrorna på Hamre. Även säv- och rörsångare har vi fina siffror på.

Bland de ovanliga arterna förändras det också. Blåhake i början av september och mot slutet av september har vi alltid hoppats på något rart från öster.

I år slog vår önskan in när vi fångade en tajgasångare som skapade rejäl uppståndelse när vi larmade den redan när vi hittade den i nätet så att folk skulle ha en möjlighet att hinna till oss innan vi märkte den.

Äntligen kryss

I slutet av december 2022 kryssade jag baltimoretrupial i Skåne. Att det skulle dröja 20 månader till nästa kryss var inget jag hade i mina planer, men så blev det. Inte för att jag inte haft chanser att kryssa. Jag har släppt en hel del möjligheter att kryssa och haft en hel del otur att vara på fel plats när ovanliga fåglar dykt upp.

Den 24 september kom det dock ett larm som jag först tvivlade på. En skatgök i Asköviken. Skatgök har setts 9 gånger tidigare i Sverige och de flesta gångerna har bara några få sett dem. Dessutom har det alltid rört sig om sommarfynd. Nu skulle det tydligen hoppa runt en skatgök vid Lövsta-spången.

Ganska snabbt kom det upp bilder som bekräftade skatgöken så resten av eftermiddagen hade jag ångest mellan larmen att fågeln skulle försvinna, men den var kvar när jag slutade och även om ingen hade 100% koll på den när jag kom så var de flesta säkra på ungefär var den höll sig, så jag med lokalkunskaper fick bidra till att rota fram den igen och till slut tog den sin tillflykt till en åkerholme där den uppehöll sig resten av kvällen så att alla tillresta innan det blev mörkt fick kryssa den.

Lite synd att Benjamin som också varit krysslös sen trupialen inte var hemma och fick se den. Men han var på Öland och några dagar senare kom det en rejäl bomb där också. En brunsula hade setts passera in i Östersjön och givetvis dök den upp längs Ölands stränder där den kunde kryssas av många och givetvis också av Benjamin. Riktigt fina kryss för oss båda.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 89

Antal fältdagar: 21

Antal X: – 1 (Skatgök)

Antal årskryss: 2

Årskryss Vstm: 5

Minnesvärda observationer: 

  • Tajgasångare ringmärkt på Hamre våtmark
  • Kungsfiskare på skolgårdslistan
  • Skatgök i Asköviken

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.