Månadens fåglar – oktober 2023

Normala år brukar oktober vara en ganska händelserik fågelmånad. Jag brukar åka till Öland och jaga rariteter. Här hemma händer det också en hel del så helgerna brukar gå åt till skådning. I skog och i våtmarker och på alla möjliga platser.

I år när jag kollar upp min fältdagbok i artportalen så är det i princip bara två lokaler jag besökt. Hamre våtmark och Råmarbo dämme.

Den sistnämnda är dammarna vid jobbet som jag brukar gå runt på min lunchpromenad. De gav inga spännande fynd under oktober. Sen är det Hamre våtmark där vi ringmärkte under hösten och varje helg under oktober. Några helger blev det dock bara en dag eftersom vädret inte alltid var på vår sida.

Ringmärkning

Första helgen i oktober hade vi Euro Birdwatchday med ringmärkning. För oss var det ingen skillnad. Vi har alltid publika tillställningar och det är snarare vädret som styr hur många besökare vi får än om det är något evenemang. Visst annonserar vi ut vår ringmärkning mer, men nu är den så pass välkänd att vi alltid har en hel del besökare som kommer med nyfikna frågor och förhoppningar om att vi ska fånga några spännande fåglar.

Arterna ändrades och nu började vi fånga mer höstfåglar. Färre sångare och mer mesar och siskor. Gråsiska som vi fångade relativt sparsamt förra året fångade vi större mängder av i år. Även grönsiska. Men det roligaste var nog sidensvans som vi fångade 24 individer av mot 3 förra året. Riktigt kul även om de var lite knepiga att trassla ur näten enligt mig.

Totalt märkte vi 870 fåglar under årets säsong på Hamre. 40 arter där 4 var helt nya för oss. ladusvala, kärrsångare, rödvingetrast och björktrast. Den enda besvikelsen på Hamre i år var att vi inte lyckades fånga någon blåhake. Men det är bara att hoppas på nästa år.

Öland

Jag skrev ovan att jag inte åkte till Öland, men det var en sanning med modifikation. Jag skjutsade ner Benjamin och Petter till Ottenby den sista helgen. Samtidigt hade jag möte med BirdLife Sveriges fågelintressekommitté så lite fågelskådning utanför Västerås kommun hann jag med.

Den vistelsen gav mig 3 årskryss. Svart rödstjärt, tordmule och jorduggla. Jordugglan såg jag från fönstret under mötet och blev tvungen att avbryta mötet för att ropa ut den. Spännande att ha möten med fågelfolk. Då får man snarare skit om man inte avbryter när man upptäcker något spännande utanför fönstret.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 75

Antal fältdagar: 22

Antal X: –

Antal årskryss: 3

Årskryss Vstm: 

Minnesvärda observationer: 

  • Jorduggla utanför mötesrummet
  • 24 sidensvansar märkta samma dag

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.