Tidig Elitsatsning

I ett blogginläg angående AIK:s Ungdomsakademi så ville Daniel på AIK-bloggen att AIK skulle våga gå mot etablissemanget och börja elitsatsa riktigt ungt. Redan i 7-10 års åldern.
svep_070826_knattar
Foto: AIK.se
Jag hade synpunkter på det och diskussionen som följde har varit givande även om  vi inte närmat oss varandra i frågan.
Daniels huvudargument är att det finns gott om klubbar som gör så med framgångsrikt resultat. Jag påstår att de skulle lyckas bättre om de värnade bredden, och att strategivalet är rent ekonomiskt.
Det som stör mig mest är att jag vet att det finns forkning bl a från Kanada som bevisar min tes, men jag hittar endast hänvisningar till den, i en artikel på DN.
Jag har lovat honom att återkomma när jag hittar den, och finns det någon som håller med mig, som kan hjälpa mig att hitta källor?
Tilläggas bör också, att det jag vänder mig emot är gallring i unga år, om man med elitsatsning däremot menar att inleder en mer fokuserad träning inriktad på att få fram elitspelare som t ex individuell träning, mental träning, ev mediaträning mm.


Kommentarer

2 svar till ”Tidig Elitsatsning”

  1. Det är det som är problemet. Det genomförs alltför lite forskning i Sverige om detta. Jämför med det som forskarna studerar kring ex.v. skolan och dess idrott. Det är ganska intressant att studera tränarrollen: ”Om idrottstränarens pedagogiska och didaktiska kompetens” av Jan-Ola Högberg. Det borde vara lika viktigt med kompetens där om man ska ha fram toppidrottsmän. Inom fotbollen verkar man tappa bort individen. Lars B dahlin har skrivit en del och Thomas Westerberg har skrivit en bok om ämnet med fokus på varför så många ungdomar slutar med fotboll innan de ens har hunnit att utvecklas. MVH/Sus
    Susannes senaste blogginlägg..Vem är det som påverkar våra ungdomar?

  2. Att idrotten likt England flyttar in i skolan vore inte fel, det skulle kunna hjälpa fotbollen att få fram mer kompetenta tränare, men ett problem med en proffesionalisering av tränarrollen är att det kan innebära att det blir svårare att rekrytera ideélt arbetande tränaare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.