Jag är miljövän

Profilbild för johankarlsson

Eftersom jag gjort värdelöst vetande till en konstform brukar jag ibland fördriva tiden med att slumpgoogla någon aktuell term och sedan köra en klassisk internetsurfning från det resultatet. Alltid lär man sig något man kan briljera med.
Nu börjar det närma sig midsommar så idag googlade jag spritsorter. Jag började med Skåne Akvavit och fann att den tillverkades i Sundsvall. Nyfiken på var Sundsvallstaffeln tillverkades googlade jag vidare, om den tillverkades i Skåne vore det bara för bra.
skane Tyvärr fann jag att den slutat tillverkats, troligtvis för länge sedan (jag dricker ytterst lite sprit).
I alla fall lyckades jag hitta en text om sulfitsprit som är den sprit som tillverkas av det som blir över vid papperstillverkningen.
Det var så att från början lät man allt avfall från pappersbruken flyta ut och förorena vattendrag och sjöar, men sen kom något snille på att man kan göra sprit av sulfiten vilket gör att midsommarsnapsen blir en miljövänlig handling 🙂

Fordom odla man en vindruvsranka
av vars frukt man gjorde ädelt vin
nu man pressar saften ur en planka
doftande av äkta terpentin

Höj nu bägaren du broder syster
Låt den svenska skogen rinna kall
genom struoen och om du är dyster
låt os dricka upp en liten tall.

Mel: Vintern rasar
Nu finns tyvärr ingen sulfitsprit på bolaget men den sista som fans kvar var just Sundsvalls taffel, Norrlands Akvavit var tidigare tillverkad av sulfit, men görs numera av potatis, men det är tanken som räknas.
Skål för miljön

Liknande inlägg

Svar

 1. Profilbild för Irre
  Irre

  Är inte det sånt man blir blind av? Trä(d)sprit alltså 😉
  .-= Irre´s last blog ..Dagens filmtips =-.

 2. Profilbild för AnnaH

  Men du är en baddare på att dricka vin och titta till blommorna!!
  .-= AnnaH´s last blog ..Småkrasslig!! =-.

 3. Profilbild för Bror
  Bror

  Och för den delen så heter det Gammel Norrlands Akvavit

 4. Profilbild för Bror
  Bror

  Du har fel där med potatisen! Du får åka till norge om du ska ha sprit tillverkad av potatis ingen sprit/Brännvin(smaksatt) som finns på bolaget och som är tillverkad i Sverige är gjord på potatis.

 5. Profilbild för Gambleputti

  Du får nog leverera en källa på ditt påstående, jag hittar info på faktaoider.nu och allehanda.se om att Skåne respektive Norrlands tillverkas av Potatis. Jag googlar vidare

 6. Profilbild för Bror
  Bror

  Min källa är Reimersholms snaps akademi som jag tillhör!
  innan vi lärde oss att äta potatisen så ja då gjordes sprit på potatis. hon kallades för Mamma potatis Eva de la Gardies som var först med det. Men i dag görs ingen sprit på potais pga. ekonomin, ojämnheten på kvaliteten, mycket bökigare och så luktar det som fan när man gör det med potatis

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.