Om Obolo

Tidigare var det vanligt med långa läsvärda inlägg på GF, idag är de väldigt sällsynta, men i natt skrevs dock ett.

Jag gillar inte heller att våra bästa spelare säljs, det vill jag bara börja med att understryka. Men efter att ha sagt det vill jag travestera vad som verkar vara AIKs nya mantra genom att säga att jag vill poängtera det som redan är uppenbart.
Det finns en skillnad mellan ffa försäljningen av Boateng och Wilton om vi jämför med en eventuell försäljning av Obolo nu i sommar. Om vi inte hade sålt Boateng och Wilton så hade AIK haft svårt att ha kvar elitlicensen idag. AIK hade ett eget kapital på 18 miljoner vid senaste årsskiftet och om man räknar bort klubbens intäkter från dessa försäljningar så hade vi inta haft något eget kapital alls. Obolo å andra sidan måste vi inte sälja bara för att rädda ekonomin.
Jag vet att det har köpts och sålts andra spelare efter både Boateng och Wilton vilket naturligtvis också har betydelse för ekonomin men jag uppmanar i alla fall alla ni som nu skriker er hesa om hur fel det är att sälja guldet gång på gång att reflektera en sekund över hur AIK skulle må idag om man inte sålt Boateng och Wilton.
Backar vi ytterliggare ett steg till situationen efter 2004 års sugiga säsong så försvann AIKs toppspelare i stort antal. Att det var nödvändigt ekonomiskt då verkar vara lättare att ta till sig för de flesta samtidigt som känslan av att dessa spelare hade svikit klubben och oss fans genom att spela AIK ur allsvenskan nog också gör denna spelarutförsäljning lättare att acceptera för ett AIK-hjärta? Men, med tanke på Ishizakis utveckling sedan dess, visst vore det bättre för AIK om man aldrigt sålt honom? Om man nu ska blunda för ekonomins betydelse.
Jag menar att om vi inte hade rensat ut truppen då så hade AIK aldrig kommit tillbaka till allsvenskan direkt, kanske aldrig någonsin. AIKs ekonomiska problem då hade inneburit att vi förlorat elitlicensen och utan den är det svårt att kämpa i toppen på allsvenskan.
Jag menar också att den nuvarande ledningen och styrelsen ska ha beröm för att de arbetar långsiktigt med hålla AIK borta från konkurshot och istället på sikt skapa en ekonomisk bas bygga ett nordiskt storlag från. Det vi har sett de senaste åren är en resa från ruinens brant 2004/5 med alla ekonomiska pilar pekande rakt nedåt med en samtidigt mer eller mindre tom kassakista till dagsläget då ekonomin inte är bra men börjar se stabil ut och AIK närmar sig ett driftsresultat kring noll. Jag tror inte vi når det målet 2009 men jag tror på det för 2010.
Samtidigt har de sportstliga resultaten varit mer än godkända för en klubb i ekonomisk restaurering. Etta, två, femma, femma och inblandad i toppstriden efter 20 omgångar är i mina ögon mer än godkänt med tanke på hur ekonomin har bakbundit oss under dessa år. Ekonomin hade kunnat saneras snabbare än vad som skett men då är jag övertygad om att det sportsliga hade lidit väldigt mycket av det.
Tillbaka till försäljningen av Obolo. Jag vill helst av allt att han hade förlängt och jag har inte tillgång till information om hur mycket AIK har gjort för att få honom att stanna. Men med tanke på att Obolo inte har förlängt ännu så tycker jag att det är bäst att sälja honom nu. Visst, det innebär att chansen att vi vinner allsvenskan i år minskar oerhört mycket men jag anser att den chansen var relativt liten redan innan. Vi är en av fem guldkonkurrenter och jag ser inte att vi skulle ha mer än säg högst 25% chans på guldet ens med Obolo i laget. Förutom guldet riskerar vi dessutom att förlora en plats i nästa års europacupspel om vi säljer Obolo.
Men vad vinner vi på en försäljning? Som jag ser det en hel del. Delvis får Agent03 tillbaka en del pengar för investeringarna de har gjort i spelare för AIK de senaste åren vilket ger Agent03 bättre möjligheter att hjälpa AIK värva spelare till klubben på kort sikt, vilket AIK självt inte har råd med idag. Delvis förbättrar vi klubbens ekonomi med den del av försäljningen som tillfaller AIK och om detta förvaltas rätt bygger vi vidare på en ekonomisk plattform där AIK på sikt återigen kan agera på transfermarknaden med egna pengar.
Kan man jobba vidare så här med ett långsiktigt arbete inom AIK så anser jag att man kan skapa en nordisk storklubb. Men storklubben skapas av pengar, så är det bara. Om man inte tror på tomten eller hoppas på fru fortuna så tror jag att ända sättet att tjäna pengar inom svensk fotboll är att tjäna pengar på spelartransfers över en längre tid. Naturligtvis kan man få en miljard från någon investerare eller lyckas sälja någon enskild spelare för 85 miljoner men chansen att detta sker är liten. Att förlita sig så på slumpen anser jag vore tjänstefel av ett fotbollslags ledning. Jag tror inte heller på att AIK någonsin kommer att tjäna några stora pengar på rörelsen oavsett om den innehåller klädbutiker eller annan kringverksamhet. Målsättning för rörelsen bör vara att den ska gå jämt upp utan transferintäkter. Istället tror jag att det bästa en fotbollsklubb som befinner sig i det läget AIK befinner sig i idag kan göra är att värva de flesta spelare man tar in till klubben med förhoppning om att kunna sälja spelaren vidare, naturligtvis kryddat med en och annan helt egen produkt. Många sådana affärer över tid kommer att fylla på kassakistan.
Agent03 räddade AIK från konkurs för fem år sedan och har fortfarande en uppgift att fylla. Utan Agent03s pengar skulle AIKs spelartrupp vara för tunn för allsvenskan och agenternas pengar kommer att behövas även de närmaste åren för att kunna spetsa truppen.
Men vad skiljer då försäljningen av Obolo från Wilton och Boateng? I mina ögon finns en avgörande skillnad. Vi måste inte sälja Obolo idag. Boateng- och Wiltonaffärerna var helt nödvändiga för att rädda AIKs ekonomi. Idag är ekonomin inte lysande men vi måste inte sälja Obolo för att rädda elitlicensen. I mina ögon är en eventuell Oboloaffär den första affären där AIK kan börja samla pengar inför framtiden istället för att betala av på det ekonomiska och sportsliga underskottet från 2004. (Säljs dessutom Bengtsson istället för att han lämnar som bosman efter säsongen så blir jag ännu mer nöjd.) Kortsiktigt kommer vi garanterat att förlora på försäljningen av Obolo men kan AIK lyckas att under de närmaste åren genomföra några affärer av liknande storlek, med hjälp av Agent03, så kan man skapa sig den egna kassa AIK kommer att behöva för att ha en möjlighet att bli den nordiska storklubb som så många av oss vill Gnaget ska bli.

Heart of Darkness 2009-08-28 02:35:00


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.