Gilla mig


Facebook kliver snart utanför Facebook och verkar fokusera på att bli nummer ett på nätet vad gäller användarverifiering. Visst har vi sett Facebook Connect ett bra tag, men med nya Open Graph kommer det inte längre att vara nödvändigt att ha sajterna på insidan av facebook för att få fans mm.
De har redan flyttat ut Gilla-knappen så att man kan lägga till den på vilken sida man vill även utanför Facebook. Troligtvis kommer det snart att dyka upp ett gäng WordPress-pluggar som integrerar knappen med bloggar, men då Facebook redan skapat en knappgenarator tänkte jag att det borde gå att fixa det själv utan plugin. Lat som jag är googlade jag först och hittade detta blogginlägg som enkelt förklarar hur man gör.
Klistra helt enkelt in följande kod i din single.php och eller index.php där du vill att knappen ska dyka upp.

<iframe src=”//www.facebook.com/plugins/like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)); ?>&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=500&amp;action=like&amp;colorscheme=light” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” style=”border:none; overflow:hidden; width:500px; height:60px”></iframe>

Inte så komplicerat så nu är det bara att börja gilla mig och mina inlägg 🙂
edit 2010-04-23: Efter kommentartips från Niklas Weidel på bloggen Digital Kommunikation har jag ändrat en smula i min kod så att det bara blir en knapp med antal ”gillare” på första sidan och sedan en mer utförlig med ansikten på själva inlägget. I inlägget ”Gilla” läget disikerar han koden mer och går igenom hur man kan modifiera utseendet och funktioner på knappen.

Nedklottrat den

av


2 svar till “Gilla mig”

  1. Tjenixen, tack för länken/pingbacken. 🙂
    Och jag använde mig av ett liknande uppgooglat blogginlägg för att bygga in Gilla-knappen, men fick meka lite med det ändå.
    Kan t ex vara värt att nämna att genom att sätta parametern show-faces till false så tar knappen grymt mycket mindre utrymme (som man såklart ändrar i width/height-parametrarna).

  2. Tack för tipset, själv slängde jag bara in koden som den var utan att titta närmare på den, men nu har jag gjort några småändringar.
    Jag har inte så oerhört många besökare på min blogg så jag behåller gärna FB-fejorna i single.php, men kör den bantade varianten med number_count i index.php

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg