Hegerforsare

En Hegerforsare har för mig alltid varit sådana där urtråkiga ordvitsar som brorsan alltid ska dra. T.ex att säga Taco hej efter att man blivit bjuden på TexMex.
Men snart är det dags att revidera uttrycket, då den gamle tomten sitter i TV4:as sportpanel och kläcker ur sig den ena dumheten efter den andra.
I höstas var han så till den milda grad upprörd över Kenny Paveys målfirande mot den värsta fotbollspubliken i sverige att man nästan trodde att han skulle invadera England som hämnd.
För någon vecka sedan påstod gubben att mff hade ett tifo som kostade 250 miljoner. Och nu senast så kläcker han ur sig det föga smickrande N-ordet om en svart sprinter.
Undrar vad Mats Olsson tycker om det?


Kommentarer

12 svar till ”Hegerforsare”

 1. Neger är ett värdeneutralt ord. Dock felapplicerat som benämning på en amerikansk mulatt.

 2. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Hur kan du avgöra om det är värdeneutralt.
  Jag har inte träffat en enda svart person som uppskattar att kallas neger.
  Det handlar inte om någon definition av ett ord utan om empati och respekt för medmänniskor.

 3. ”Hur kan du avgöra om det är värdeneutralt.”
  Så hur kan du avgöra om det är värdeneutralt eller ej?
  ”Undrar vad Mats Olsson tycker om det?”
  Ja för att han är svart blir han säkert jätteledsen eller? Varför dra in andra i din argumentation? Hur tror du han gillar att bli sedd som någon slags representant och användbart verktyg i diskussioner som svart?

 4. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Pelle// Det gör jag inte. Språk är kommunikation och det är inte upp till avsändare eller mottagare att ensamt avgöra sådant, utan det rör sig om ett samspel.
  Däremot tycker jag att det är ganska svårt att använda det på ett värdeneutralt sätt eftersom de svarta personer jag känner inte uppskattar ordet.
  Angående Mats Olsson så handlar det om tidigare utspel från hans sida där han letade rasism i något som inte handlade om rasism. Och jag drog paralleller till detta då det troligtvis finns folk som anser att Arne är rasist, när han bara är gammal och gaggig.

 5. Profilbild för EnDumEn

  Jag känner många negrer och de tar inte illa upp av att kallas det! Varför skulle de göra det? Det är en försvenskning av latinska ordet niger som betyder svart.
  Att USA har en tråkig historia med ordet nigger, är en helt annan sak och som inte hör till sammanhanget.
  I Sverige har vi alltid kallat svarta för negrer, och jag har faktiskt aldrig hört det användas på ett nedlåtande sätt.

 6. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Ok nu får det vara nog, Inlägget handlade om en gaggig gubbe som gör bort sig i rutan gång på gång. Vill ni fortsätta er diskutera språkdiskussion får ni göra det på något annat ställe.
  Vetenskapsradion Språket i P1 har en egen sida på Facebook som jag kan rekomendera.

 7. EnDumEn har sannolikt legat begravd under en sten de senaste 50-60 åren. Välkommen tillbaka.

 8. Gambleputti: Hur kommer det sig att de inte gillar när ”vita” personer kallar dem neger, men när de själva skriker ”nigger ” och ”blatte” efter varandra så går det alldeles utmärkt? Plus att alla svarta (negrer?) får kalla alla ”vita” för ”viting”, ”honky” eller liknande utan att det gör någonting. I alla fall i sverige där alla är så otroligt rädda för att vara politiskt inkorrekta.
  Du säger väl inte ens negerboll längre utan benämner det som ”havreboll innehållandes choklad med beströdd med kokosflarn”.

 9. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Trokko// Mitt mål är att svara alla kommentarer jag får, men då du uppenbarligen inte förstår vad inlägget handlar om, inte ens efter att jag förtydligat det i en kommentar. Väljer jag att inte bemöta det du skriver.
  Läs om och läs rätt.

 10. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Leo// Tack för din kommentar, man började nästan undra om man var helt ensam om att ha lämnat 1900-talet bakom sig.

 11. Profilbild för Bagarn83

  Jag tycker han uttrycker sig klumpigt, men själva ordet neger är inte rasistiskt.
  många blandar ihop det svenska ordet med det amerikanska och det är helt fel!
  Arne visar känslor över dopingen och det gör han helt rätt i och att sedan ”negern” skyller på liten kuk och en massa operationer det är det ingen som hänger upp sig på (då det självklart handlar om doping)?!
  Programledaren som rättar honom kan ju gå och sänka sig nånstans för det var helt fel av honom att rätta Arne.
  Neger\negrer en korrekt översättning av det till amerikanska (inte engelska) är negro och jag har sett Oprah, will smith, Chappelle osv använda det ordet i positiv mening men även alla de precis nämda har använt ordet nigger\nigga när det snackas negativt.
  Jag känner endast två negrar och en av dem bor i gambia 9 månader om året och jag har frågat honom om han såg det som negativt och det gjorde han ej och inte min andra polare heller!
  Arne är en av våra största sportkournalister genom tiderna och jag hoppas han får ett pris utnämnt efter sig för jag gillar verkligen honom.

 12. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Bagarn83
  Du tar hem priset för taffligaste försöket att låtsas diskutera mitt inlägg när du egentligen bara vill framhäva sin rätt fortsätta använda en benämning som inte uppskattas av merparten av de männsikor det avser.
  …och med detta låser jag inlägget för kommentarer så får ni krypa tillbaka under era stenar och läsa Nordisk Familjebok och fortsätta att definiera er värld utifrån den.