Uppgivenhet

Just nu vet jag inte vad som är värst. Att det är bråk, stök och kaos kring AIK, eller att det finns så många som verkligen älskar att det är bråk stök och kaos kring AIK.
Vi brukar sjunga ”Alla hatar oss, Vad fan gör det”. Men det känns inte längre som att det räcket. Det är så jävla tröttsamt att behöva försvara sig för att man älskar ett lag och att se hånflinande personer som egentligen inte begriper ett dugg utan bara läser i kvällstidningarna och ser på tv4 och tror att det är hela sanningen som presenteras där.
En vanlig missuppfattning är att bråket och kaoset orsakas av snorungar på glid som bara är där och ställer till sattyg och egentligen inte bryr sig om fotboll.
Visst är det säkert många som bara är där för att det är chans till bråk och visst är det säkert mest snorungar som bråkar, men krafterna bakom är tyvärr politiska. Inte politiska i bemärkelsen partipolitik och höger och vänster, utan politiska i den bemärkelsen att det råder oenighet kring hur AIK ska styras.
Det finns fraktioner bland AIK:s supportrar som gärna vill lägga sig i och tycka om allt från startelvor, spelarköp och vem som ska leda klubben. För dessa är våld, kaos och höga böter till AIK ett vapen mot styrelsen. Att tvinga in klubben i ett kortsiktigt tänkande och inte ge AIK andrum att utvecklas och bygga upp något gynnar deras sak.
Så länge alla tror att lösningen bara är att stänga ute dessa bråkstakar och rötägg så kommer ingen positiv utveckling att ske. Det enda som händer är att fler motsättningar mellan dessa s.k. supportrar och etablissemanget kommer att uppstå. Fler anledningar att skylla allt ont på styrelse och förbundet skapar bara mer kaos och fler argument att fortsätta bråka.
Jag har länge varit för folkrörelsetanken med svensk fotboll och därför också för 49/51% regeln som reglerar bolagiseringen av idrottsklubbar så att föreningen måste äga minst 51% av bolagets aktier. Men jag tror att den blir ett ok kring dessa frågor då en elitidrottsklubb idag är ett bakbundet bolag med en ganska svag ledning och ägare.
Det är väl ingen universallösning men ett slopande av den regeln skulle i alla fall kunna ge oss starkare ägare och ledningar i klubbarna som det oftast uppstår bråk och kaos omkring, för det rör sig inte bara om AIK.
Då skulle huliganerna kunna fortsätta med det de är bra på, nämligen att leka röda vita rosen med likasinnade från andra klubbar och lämna sin egen klubb i fred.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.