Jag har inte gett upp Strage

På spåret
Fredrik Strage skriver en krönika om hur vi. Den coola och ironiska generationen X med hjälp av På spåret slutgiltigt ger upp.
Jag läser den flera gånger och förstår det mesta av den och nickar ofta igenkännande, men jag köper inte riktigt kontentan av den.
Enligt Strage skulle vår kärlek till fredagsmys och På Spåret handla om att vi gett upp. Medan hans mamma påstår att det handlar om att vi vuxit upp.
Jag håller inte med någon av dem, och det är just det som får mig att också inse att han har fel. Vi har inte gett upp. Vi har bara slagit oss till ro och väljer våra fajter.
Att gå omkring och vara cool, arrogant och ironisk hela dagarna var förvisso livet när man var 20, men att fortsätta med det blir till slut destruktivt eftersom själva meningen med det hela var en revolt mot tidigare generationer som troligtvis inte heller gett upp, men de har accepterat vår arrogans och ironi. Nu är det istället vår tur att börja försvara oss mot 80-talister och 90-talister och då är vår coolhet inte längre cool. Den blir istället lika patetisk som när tanter och farbröder försökte vara coola på 90-talet. Antingen genom att inte ge upp sin egen coolhet eller genom att imitera vår coolhet.
I valet mellan att imitera den nya coolheten, fortsätta vara 90-talscool och att slå mig till ro och bosätta mig i radhuslängan så väljer jag det sistnämnda.
Det må verka uppgivet, men längst inne i bröstet slår ett ironiskt och arrogant hjärta som fortfarande står upp mot allt det välorganiserade och ordnade som tidigare generationer stod för och istället för att åka på festival och dricka Hooch i en jacka som det står ”Skånska Cementgjuteriet” på, så väljer jag att fortsätta min revolt genom att låta ungarna äta godis på vardagar, eller var uppe hur länge de vill på fredagar.
Till sist undrar jag hur kommande generationer kommer att ha det. Vår generation bjuder inte på något större motstånd mot det nya coola på det sättet som våra föräldrar gjorde. Vi drabbas inte av moralpanik och försöker stoppa ungdomskulturen på samma sätt som vi fick uppleva under 80-talet med hårdrock, videofilmer och hemska TV-spel.
Visst kan man se tendenser när det gäller nätvanor och lite smågnäll om TV-spel, men för det mesta rycker vi bara på axlarna åt det eller frågar om vi får testa.
Nej inte har vi gett upp, det är nästa generation som gett upp.
Kom igen nu ungar! Ge oss en match så vi slipper se ”På spåret”


Kommentarer

5 svar till ”Jag har inte gett upp Strage”

 1. Mycket intressant och bra skrivet Johan! Jag länkade dig till Strage. 🙂
  Tycker du borde skriva krönikor för en vettig tidning. Vilken vet jag inte än…

 2. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Finns det några vettiga tidningar?

 3. Agent X9 är bra och Hemmets veckotidning så klart 😉

 4. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Där har du en poäng Irre. Jag snurrade helt in mig och tänkte bara på dagstidningar 😉
  Hemmets Veckotidning är givetvis en vettig tidning. Jag är mer förtjust i humor-serietidningar, men givetvis är Agent X9 också en vettig tidning även om jag aldrig fastnat för den.

 5. En Ding Ding Värld kanske?
  Förövrigt håller jag med dig om att det blir svårt för ungarna att provocera oss med till exempel musik.
  Jag skulle bara spela lite Napalm Death eller Bathory för dem och hånle.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.