Facerape är inte ett samhällsproblem

Facerape
DN fläskar på med en rubrik som som förkunnar att hälften av alla ungdomars Facebook-konton har blivit kapade och givetvis blir man nyfiken över vad det nu kan vara för farsot som härjar.
Läser man vidare så ser man att det alltså handlar om fenomenet Facerape, som för det mesta bara handlar om buskstreck eller practical jokes. Visst kan det också vara kränkande, precis som practical jokes alltid riskaerat att vara på grund av att den som utför dem inte alltid förstår var gränsen går.
Men Facerape är alltså inte det samma som att ett konto blivit kapat, utan en facerape är något som utförs av någon närstående som kommit in på en persons facebook eftersom denne glömt att logga ut, alternativt lagt ifrån sig en telefon utan att låsa den.
En kapning av ett konto, dator eller telefon utförs av illasinnade personer som vill utnyttja dig för att sprida spam eller virus, eller i ett bot-net för att samordna datorattacker.
Att min kompis skriver lustiga och/eller elaka facebookstatusar när jag varit oförsiktig och inte loggat ut är knappast en kapning av kontot, utan mer som att låna min cykel utan att först fråga. Expressen har i alla fall lite mer koll och skapar ett nytt ord ”statuskapning” vilket jag tycker låter ganska kul, men jag tror inte att det kommer att konkurrera ut det redan etablerade ”facerape”.
DN fortsätter senare med ett citat där Datainspektionens Göran Gräslund är oroad

– Det är oroande att samhället inte har fått bukt med den här allvarliga formen av kränkning på nätet.

Man får hoppas att karln är felciterad för om Datainspektionen anser att Facerape generellt handlar om allvarliga kränkningar och att det är ett samhällsproblem är vi illa ute.
Det finns ett problem, men det är inget samhällsproblem utan ett individproblem. Folk är för dåliga på att logga ut eller låsa sina datorer och telefoner. Och folk är så slarviga med sina lösenord att det är skrämmande.
Postit-lappar på datorskärmen, eller under tangentbordet. Namn på makar, makor, barn och barnbarn utan siffror, versaler eller andra tecken som försvårar det hela.
Jag säger som Peszter – Logga ut
Med detta vill jag inte på något sätt påstå att en s.k Facerape inte kan vara kränkande och att det aldrig ska anses som ett problem. Men om jag har en vän som är elak mot mig så är problemet mellan honom och mig, inte ett samhällsproblem som ska lösas med nya lagar vilket garanterat Anton Abele snart kommer att skrika efter.
Händer det systematiskt på skolan är det mobbing, och varje skola ska ha en plan mot kränkande behandling. Det är de ålagda att ha enligt skollagen. Så att samhället tar sitt ansvar råder det ingen tvekan om. Frågan är i så fall snarare om de som ska verkställa detta fattar vad det handlar om.


Kommentarer

5 svar till ”Facerape är inte ett samhällsproblem”

 1. Fan vad vettigt du skriver Johan. Gillart starkt

 2. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Tack!

 3. Profilbild för Splirren420
  Splirren420

  Hahaha! vilket skämt.. samhällsproblem! kan inte sluta garva! folk är rätt patetiska nuförtin.

 4. De är ju bara kul med facerapes. Kolla in //facebookrape.se där finns även roliga facebook statusar

  1. Profilbild för Gambleputti
   Gambleputti

   Bara kul kan jag inte hålla med om. Har sett en del vedervärdigt dåliga och rent kränkande rapes. Sen kan jag tipsa om att det räcker med en länk så slipper dina kommentarer behandlas som spam.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.