Ring P1

Profilbild för johankarlsson

Ring P1
Jag har varit ute på förskolor och jobbat idag och då tog jag bilen. Värsta snöovädret mellan Västerås och Ekerö på morgonen, men det var bara att dra ner hastigheten och låta det ta den tid det tog.
Jag fick i alla fall chans att lyssna på min favoritkanal P1 och idag var det ring P1 när jag körde. Ett program jag sällan hinner lyssna på mer än några minuter i och med att jag normalt sett när jag åker bil på morgonen brukar vara framme när det börjar.
I alla fall är det ganska underhållande att lyssna på alla jeppar som ringer in och har synpunkter på allt mellan himmel och jord. Lite som att läsa bloggkommentarer eller kommentarer till nyhetsartiklar. Med den skillnaden att ring P1 har en programledare som modererar debatten och på så sätt slipper man de värsta extrema avvarterna även om de släpps fram.
Medelåldern känns också en smula högre än framförallt bloggkommentarer och något som roar mig extra mycket är när det ringer in gubbar där man direkt hör att de har suttit och tänkt lite väl mycket för sig själva och laddat och nu äntligen får leverera den där sanningen som kommer att få hela världen att haja till och förstå hur allt ligger till.
Än så länge har just den effekten inte inträffat.
Jag skriver gubbar, för att det rör sig nästan uteslutande om äldre män som har det sättet och den attityden i sina inlägg. Kvinnor och yngre har oftast en något mer ödmjuk och dialoginriktad approach men givetvis finns det undantag och det är långt från alla äldre män som är på det sättet.
Idag fick i alla fall världen en läxa om tidsperspektiv och språkvård som hette duga. En farbror hade nämligen upptäckt att användandet av ett nytt uttryck och ett äldre uttryck blivit helt fel och hotade hela samhället.
Uttrycken var ”I början av tjugohundratalet” och ”Förr i tiden” Ja det är sant. Dessa uttryck används helt fel av allt och alla och kommer att hota vår civilisation på grund av att vi får helt fel tidsperspektiv.
Många använder idag ”Förr i tiden” om så nära dåtid som 20 år. Förr i tiden är ju faktiskt på 30-talet och bakåt. Programledaren undrade om det hela inte handlade om hur gammal man själv var och menade att förr i tiden kanske handlar om tiden före man själv var född. Men det förstod han inte utan fortsatte bara att trumma på i sin domedagsprofetia. ”I början av tjugohundratalet” får vi överhuvudtaget inte använda som uttryck eftersom vi fortfarande är kvar i början av detta millenium och sekel. menar man deceniumet så menade han att man skulle använda ”nollnolltalet”.
Ganska kul att han ångade på om bristen på tidperspektiv med tanke på att han själv totalt saknade allt vad perspektiv var.
Varför är det fel att använda ”I början av tjugohundratalet” bara för att man fortfarande skulle råka vara kvar i det. Och hur kan en person totalt ha missat att ”Förr i tiden” är en subjektivt benämning på valfri tidsperiod som har passerat. Även om det kan kännas en smula underligt om att prata om förra veckan som förr i tiden.
Ett perspektiv som han helt missat var andra förändringar som ibland skyndar på känslan av att något är ”förr i tiden”
När jag var liten kändes bilen som något modernt och då var häst och vagn ”förr i tiden”. Tiden utan TV kändes också som ”förr i tiden”.
Nu har vi datorer i varje hem vilket kan få 80-talet att kännas väldigt mycket ”förr i tiden” Tittar vi på mobiltelefoner känns början på 90-talet plötsligt lika mycket ”förr i tiden”. Drar vi in iPhones och andra moderna Smarphones kan vi flytta gränsen till under 10 år sedan.
Nä jag tror nog att farbrorn i fråga var från ”Förr i tiden”

Liknande inlägg

Svar

  1. Profilbild för Tony
    Tony

    Har aldrig hört programmet. Kommer medvetet välja p1 om jag sitter i bilen 9.20 framöver! Tack.

  2. Profilbild för Gambleputti
    Gambleputti

    Tony// Varning bara, för att en del har så korkade åsikter att man blir arg. Ta inte ut det på dina medtrafikanter 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.